"Вечер": Автобусът за Европа чака на светофара в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7713309 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Автобусът за Европа чака на светофара в Брюксел, пише днес в. "Вечер" по повод срещата на върха на ЕС, на която трябва де се реши дали съюзът ще определи дати за започване на преговори със Северна Македония и Албания. Ако до утре не се случи чудо, Северна Македония влиза в нова задънена улица. Гражданите очакват отговор, защото европейската перспектива беше главното обещание на сегашното правителство и натискът за предсрочни избори ще бъде още по-голям, смятат експерти. Премиерът Зоран Заев също не скри разочарованието си, като заяви, че без дата за преговори с ЕС правителството ще бъде мъртво, пише "Вечер".

Макрон пак ни каза "не", смята, че е рано за Северна Македония да започне преговори, посочва в. "Слободен печат". "Искам да изпратя позитивен сигнал до лидерите на Северна Македония и Албания, но сериозно погледнато, сега трябва да им кажа: този път ни е нужно малко повече време, за да оправим нещата", каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Тулуза, предава БТА.

Възможен ли е обрат за датата на срещата на върха в Брюксел, пита в. "Независен весник", посочвайки, че Макрон е подложен на голям натиск. Макрон призовава за търпение за преговорите със Скопие и Тирана, а Меркел се надява на компромис, пише вестникът.

Ако не получим дата, на сцената ще излязат реакционни сили, заяви вчера премиерът Зоран Заев на среща с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, съобщава в. "Нова Македония". На срещата Заев подчертал, че още е оптимист за получаването на дата за преговори, като предупреди, че в противен случай в страната ще се пробудят "ретроградни" сили, а другите страни в региона ще бъдат обезсърчени в процеса на европейска интеграция.