Кампанията за изборите разпусна и комисиите в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7714595 www.24chasa.bg

Отмяната на пленарните заседания до вота беше при условие работата по комисии да продължи, нито една обаче не се събра тази седмица

Нито една ресорна парламентарна комисия не заседава тази седмица, макар разпускането на депутатите в двуседмична ваканция за предизборната кампания да бе с условие, че работата им в комисиите ще продължи.

Излизането на Народното събрание в предизборна ваканция е стара практика, макар да не е уредена в парламентарния правилник. Мотивите са, че в това време депутатите са заети с подготовката за вота, а и не е редно предизборният дебат да се пренася в пленарната зала. Освен това на тези местни избори 13 депутати от всички парламентарни групи се кандидатираха за кметове.

Народните представители си гласуваха почивката още на 26 септември и се разпуснаха на 16 октомври. Първото заседание след изборите ще бъде на 30 октомври. Така те ще пропуснат общо 6 дни в пленарната зала.

В предложението за ваканцията изрично бе посочено, че те няма да се събират на редовните заседания на НС в сряда, четвъртък и петък, но не се отменя работата им в парламентарните комисии. Освен това бе гласувано, че в този период ще им се признават само транспортни разходи за участието им в заседанията на комисиите.