Инспекторатът към ВСС бе приет в европейските служби за съдебна инспекция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7714636 www.24chasa.bg
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова (четвъртата от ляво на дясно) с колегите си в Париж.

Инспекторатът към Висшия съдебен бе приет за пълноправен член на Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция по време на първото Общо събрание на организацията на 16 октомври 2019 г. в Министерството на правосъдието на Франция, съобщиха от институцията. Събитието беше организирано със съдействието на министъра на правосъдието на Франция Никол Беллубе.

В обръщение към общото събрание на Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция шефката на инспектората Теодора Точкова благодарила и посочила, че това е само началото на едно дългогодишно партньорство и добро сътрудничество.

Пред представителите на други европейски инспекторати тя разяснила, че българският проверява не само професионалната дейност на магистратите чрез извършваните от него системни проверки – комплексни, контролни, тематични и по сигнали - на органите на съдебната власт, но и спазването от страна на съдиите, прокурорите и следователите на изискванията за етично поведение, независимост и висок морал – чрез извършването на т. нар. проверки за интегритет.

Главният инспектор изтъкнала, че от март 2019 г. ИВСС има ново правомощие – да осъществява надзор при обработването на лични данни от съда, прокуратурата и следствените органи при изпълнение на функциите им на органи на съдебната власт.

"От една страна това означава доверие на законодателя и висока оценка за свършената работа, от друга – се увеличават очакванията на гражданите и институциите към дейността на ИВСС, което налага следване на най-високите стандарти на инспекционната дейност", посочила главният инспектор.

Според нея това можело да бъде постигнато чрез изработване на общи стандарти и обмен на добри практики на съдебна инспекция, каквито са и целите на Европейската мрежа на съдебните служби за инспекция в правосъдието, припознати от съдебния инспекторат на България.

Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция е създадена през февруари 2018 г. и включва страните Белгия, Испания, Франция, Италия, Португалия и Румъния. Точкова е изпратила молбата за членство на Инспектората през септември 2018 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина