Осъдиха Турция заради условията на задържане на рускиня и нейните деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7714676 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейският съд за правата на човека осъди днес Турция заради "вредните" условия на задържане на рускиня и на нейните деца в два различни лагера в очакване на експулсирането им, предаде АФП.

Препълнени спални помещения, липса на упражнения на открито, постоянно излагане на дима на цигарите на други задържани и липса на храна, подпходяща за деца: ЕСПЧ е посочил, че Турция не е успяла да отхвърли обвиненията на ищцата за условията, при които е била задържана тя и нейните деца, се посочва в съобщение на съда, предава БТА.

За единия от двата лагера тези твърдения са потвърдени от доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, подчертават съдиите.

Те са посочили, че условията в двата лагера - Кумкапъ и Газиантеп, са били "вредни дори за възрастни" и са представлявали нечовешко или уронващо достойнството отношение, което се забранява от Европейската конвенция за правата на човека.

Руската гражданка, която е влязла в Турция през 2014 г. с трите си деца, родени през 2008 г., 2012 г. и 2013 г., е била задържана при опит да прекоси нелегално границата със Сирия, според турските власти.

ЕСПЧ е осъдил също Турция за това, че не й е предоставила ефективни механизми за жалба срещу условията на задържане в лагера Кумкапъ и че не е разгледала ефективно законността на задържането на децата.

Съдът е осъдил Турция да плати 2 250 евро на майката и по 20 000 евро на всяко от децата за нанесени морални щети.