Разбраха се за Брекзит, на Острова недоволни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7714848 www.24chasa.bg
Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер приветстваха споразумението на пресконференция. СНИМКА: РОЙТЕРС

Британските депутати може да провалят постигнатото споразумение с ЕС

ЕС и Великобритания постигнаха сделка за Брекзит броени часове преди началото на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, предадоха АФП и Ройтерс.

“Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола”, обяви в туитър британският премиер Борис Джонсън.

“Има ли воля, ще има и сделка - имаме я! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и Великобритания, което е свидетелство за ангажимента ни да намираме решения. Препоръчвам тази сделка да бъде одобрена на срещата на върха на ЕС”, написа и Жан-Клод Юнкер в туитър.

“Сега парламентът на Великобритания трябва да одобри споразумението за Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда”, добави Джонсън. Споразумението се нуждае от одобрението и на Европейския парламент.

На пресконференция с Юнкер британският премиер подчерта, че споразумението означава, че Великобритания ще може да излезе от ЕС на 31 октомври.

“Сега е моментът да осъществим Брекзит”, продължи той и добави, че депутатите трябва да се обединят и да не отлагат повече раздялата.

Жан-Клод Юнкер също посочи, че постигнатата сделка означава, че няма да има нужда от ново отлагане на датата за излизането. “Трябва да заявя, че съм щастлив за споразумението, но натъжен за Брекзит”, каза Юнкер и благодари на Джонсън за “отличните отношения през последните две седмици”.

По време на Европейския съвет в четвъртък лидерите на ЕС единодушно одобриха сделката. Ако споразумението бъде одобрено и от парламента в Лондон, преговорите за бъдещите отношения между двете страни ще започнат на 1 ноември. В събота британските депутати се събират на извънредно заседание, което ще е първото в почивен ден от времето на войната за Фолклендските острови.

Но докато лидерите на ЕС приветстваха споразумението, има големи изгледи британските депутати да вгорчат живота на Борис Джонсън, както направиха това и с Тереза Мей.

 

ЕС: Добра отправна точка за бъдещи отношения

Повечето лидери на ЕС приеха ласкаво споразумението. Бъдещата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посочи, че Брекзит “не е край на нещо, а добра отправна точка за бъдещи отношения”.

“Да има сделка, е винаги по-добре от това да няма”, бе мнението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние го нарече “справедливо и разумно”. “Беше необходимо да намерим съгласие по две цели - разкри той. - Първо - да включим в споразумението за Брекзит законен и реално осъществим начин да се избегне появата на гранични контролни постове между Ирландия и Северна Ирландия, да запазим ирландската икономика и да защитим единния пазар в ЕС. И второ - за премиера Борис Джонсън и за Великобритания беше изключително важно Северна Ирландия да остане в рамките на британския митнически съюз. И ние успяхме да стигнем до решение за това.”

Барние изрази оптимизъм, че сделката ще бъде ратифицирана преди 31 октомври.

Споразумението бе приветствано и от ирландския премиер Лео Варадкар, който заяви, че то ще позволи Великобритания да излезе от ЕС, без да има хаос. Според него сделката е добра както за Ирландия, така и за Северна Ирландия и защитава единния пазар на ЕС, както и мястото на Ирландия в него.

Британски депутати: Няма да подкрепим

Само минути след новината за споразумението за Брекзит северноирландската Демократична юнионистка партия заяви, че няма да го подкрепи в британския парламент. Според лидерите на партията противоречията за границата между Ирландия и Северна Ирландия остават.

Позицията на тази формация е изключително важна - за да има мнозинство в парламента, премиерът се нуждае от нейната подкрепа.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин пък посочи, че сделката сега изглежда още по-зле от тази, за която се бореше Тереза Мей. Корбин призова британските депутати да отхвърлят споразумението на Борис Джонсън. От партията ще настояват за втори референдум за излизане от ЕС.

Шотландската премиерка Никола Стърджън, която е и лидер на Шотландската национална партия, обяви, че няма да подкрепи сделката. Според нея тя предвижда по-твърдо излизане от ЕС, отколкото сделката на Тереза Мей. “Депутатите ни няма да подкрепят Брекзит под никаква форма”, допълни шотландката.

Лидерът на Партията на Брекзит Найджъл Фараж на свой ред обяви, че споразумението на Джонсън всъщност не е Брекзит. “Ангажиментът за придържане към някои от регламентите (на ЕС) в това споразумение означава, че това не е Брекзит”, каза Фараж. Той посочи, че е за отлагане на датата за Брекзит и за провеждане на нови национални избори.

Какво договориха и какво се промени

Според Би Би Си новото споразумение е почти като договореното от Тереза Мей, като промените засягат основно проблема за Северна Ирландия. Ето какви са те:

- Премахнат е предпазният механизъм, който будеше страхове, че Великобритания може да остане вечно свързана с европейския митнически съюз.

- Северна Ирландия ще е част от британската митническа територия, така че ще е включена във всички търговски споразумения, сключени от Лондон след Брекзит. Но тя ще е и входна врата към европейската митническа зона. Великобритания ще налага местни мита за стоките, влизащи в Северна Ирландия, стига те да не са предназначени за трансграничен износ. За стоките, които има риск да влязат в единния пазар, Лондон ще прилага митата, които е определил за ЕС.

- Северна Ирландия ще остане обвързана с правилата на единния пазар относно търговията със стоки. Проверките, свързани с тези стоки, ще се правят на пристанищата и летищата в Северна Ирландия, а не на границата. Британските власти трябва да поемат отговорността да прилагат правилата на ЕС в Северна Ирландия.

- До края на 2020 г., а е възможно и по-дълго Великобритания ще продължи да се придържа към правилата на ЕС, за да позволи на бизнеса да се адаптира.