Фандъкова се втвърди срещу Манолова, и двете успокояват: няма да се вдигат данъци в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7714880 www.24chasa.bg

 

Повече политика и по-малко идеи - така премина вторият директен двубой по “Нова”

За коя листа със съветници ще гласувате, попита кметът омбудсманката. Ще реша, не даде отговор тя

Кой взема решенията вместо вас, попита Мая.

Говорите с мен, ако с Борисов имате неуредени отношения, намерете място да ги решите, отговори Йорданка

Обвинения в лъжи и задкулисие, повече политика и по-малко идеи как ще се развива София.

Така изглеждаше сблъсъкът между първата и втората сред кандидатите за кмет на София - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, по Нова тв. В този втори директен двубой в тв ефир настоящият кмет се втвърди срещу омбудсмана. Манолова запази настъпателното поведение, като в моменти ръцете ѝ издаваха, че атаката на конкурентката я изнервя.

Първо бяха блиц въпросите. От отговорите се разбра, че най-голямата лъжа, която Фандъкова е чула от Манолова, е, че се пускат нагласени обществени поръчки. За Мая пък най-голямата лъжа на Фандъкова била, че управлява сама.

“Не се гордея от

ремонта на ул.

“Граф Игнатиев”

Това беше голям урок за нас, научихме го по трудния начин. Гордея се, че след 14 г. в политиката принципите и приятелите ми са същите”, отговори кметът от какво се срамува и с какво се гордее.

За омбудсманката най-голяма гордост са контактите ѝ с гражданите и че няма началник. Срамувала се, че закъснява.

След това двете влязоха в сблъсък на тема икономика. Според Манолова в сравнение с другите европейски столици София е най-бедна.

“Проблемът е неравенството - между центъра и кварталите, достъпът до детски градини и образование”, каза тя и обеща, че ако стане кмет, за 4 г. ще осигури място на всяко дете в градина. 90% от общинските услуги пък щели да са електронни.

За първи път влязохме в класацията на “Файненшъл Таймс” и

София е в

топ 10 като

най-добро място

за инвестиции и бизнес. Сега можем да привлечем стратегически инвеститор, за да останат младите тук. Фандъкова обяви, че 70 компании в момента проучват пазара, за да инвестират в София.

Манолова контрира, че “Фолксваген” само е минала на път към Босфора. Темата изобщо не е отпаднала, възрази Фандъкова. Други две компании проявили интерес да инвестират в нова промишлена зона в “Кремиковци”.

“Възложила съм да се проучат възможностите за изграждане на леко метро или скоростен трамвай, който да свързва бул. “Владимир Вазов” с промишлената зона в “Кремиковци”, добави Фандъкова.

Все пак двете се обединиха по темата местни данъци - че няма да ги увеличават. Две задачи очерта Фандъкова по темата транспорт и паркиране - засилена работа в кварталите и намаляване с 40% на трафика. Това ще се случи със завършването на околовръстния път, изграждане на вътрешните рингове, пускане на довеждащ транспорт в кварталите и строителство на общински паркинги.

Манолова пък акцентира на идеята си за развитие на северния град - с нискоетажно строителство с еднофамилни къщи. Общината щяла да изгради нужната инфраструктура. “Влязохте в кварталите с багерите. Няма да позволя нито една градинка да се пипне”, каза още Манолова.

“Обещавате на собствениците в “Обеля”, “Овча купел” и “Младост”, че ще ги обезщетите с общински терени. Сега пък казвате, че там ще правите къщи. Кое е вярното?”, попита я Фандъкова. Даде пример с първите 5 спасени градинки в “Младост”.

“Това е реална работа. Много е лесно да водите кампания с внушения. Но кметската работа не е парламентарната трибуна, трябват конкретни действия”, каза тя.

Словесната

престрелка

избухна и за

чистотата

на въздуха,

след като Манолова обвини Фандъкова, че предизборно се поставят 22 сензора. Наложи се кметът да напомня, че преди 2 г. лично ѝ е изпратила програмата с мерки, които общината изпълнява, в качеството ѝ на омбудсман.

“Постоянно повтаряте, че имам началник, че някой друг взема решения. В момента говорите с мен. Решенията ги взимам аз. Ако имате неуредени отношения с г-н Борисов, намерете си място и начин и си ги решите”, посъветва я Фандъкова.

Манолова пък извади карта за привилегировано паркиране в синя и зелена зона, каквито имал “приятелски кръг”.

Фандъкова попита Манолова колко сигнала за нарушения в обществени поръчки е подала до прокуратурата. Манолова не отговори, но извади доклад за проверка в “Чистота Искър”, който бил засекретен. “Тази проверка, която размахвате, съм я назначила аз и веднага след като получих доклада, го изпратих в прокуратурата. Нямате проекти за развитието на града, затова си служите само с манипулации. Но град се управлява с проекти, не с лъжи”, каза Фандъкова.

Манолова пък попита защо не е защитила софиянци от рекета на “Топлофикация”. И получи отговор, че по предложение на Фандъкова дружеството вече ще може да купува природен газ не само от едно място.

“Говорите за задкулисие, а вие сте негов представител и го показахте с подкрепата, която дадохте на кабинета “Орешарски”. Подкрепят ви много партии, а вие се криете зад гражданите. За коя листа за общински съветници ще гласувате?”, попита Фандъкова. “Слушам хората. Те искат промяна. Не искат повече да живеят в завладян град, в който управляват задкулисието и корупцията. София беше първият завладян град, време е да стане първият освободен. Изберете промяната пред статуквото”, призова на финала Манолова.

“С агресия и лъжи не се управлява. София е град на свободните хора. Беше направен опит да бъде похитен преди няколко години и г-жа Манолова тогава не беше на страната на гражданите. Сега е нужно да ускорим развитието на София. Предлагам конкретни проекти - за замърсяването на въздуха, трафика, паркирането, обновяването на кварталите. Това може да се случи с работа, не с приказки”, заяви Фандъкова.

ГЕРБ пусна билборд на Манолова - опроверга я, че нямала реклами

По време на предизборния дебат г-жа Мая Манолова заяви в ефир: “Нямам билбордове”. Това е поредната лъжа, която г-жа Манолова изрича, и тя се опровергава от нейните билбордове по улиците на София”. Това се казва в позиция на ГЕРБ - София, пратена до медиите със снимка на билборд на Манолова.

“Използването на билбордове за предизборна агитация е нормална практика! Не е нормално да лъжеш, че не използваш, когато очевидно го правиш”, пишат от ГЕРБ.

Те питат и защо Манолова не е спазила още обещанието си да публикува всеки ден на сайта си списък на даренията, с които ще финансира кампанията си.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца