Проверяват проекти с европейско финансиране на фирма на кандидат за президент на Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7715411 www.24chasa.bg
Дан Барна СНИМКА: туитър/danbarnausr

Службата за борба с измамите в Румъния проверява проекти за социална интеграция, финансирани със средства от ЕС и осъществявани от фирма на кандидата за президент Дан Барна, който е и лидер на третата парламентарна сила - Съюз за спасение на Румъния, съобщава в. "Гъндул".

По-рано тази седмица организацията за разследваща журналистика "Райз проджект" публикува статия, в която обвини фирмата на Дан Барна, че редица осъществявани от нея проекти са се провалили. В статията Барна е наречен "надзорник на измами и конфликт на интереси със средства от ЕС". В отговор политикът заяви, че статията има връзка с кандидатурата му за президент.

Според социологическите проучвания Дан Барна, и.д. премиерът Виорика Дънчила и актьорът Мирча Дякону, подкрепен от две партии, се борят за второто място в предизборните нагласи на румънците, но изостават далеч след настоящия държавен глава Клаус Йоханис, който се кандидатира за втори мандат, предаде БТА.

Службата за борба с измамите - институция, която е част от работния апарат на правителството под координацията на и.д. премиера Виорика Дънчила, проверява няколко проекта, чийто бенефициент е Окръжният съвет на Алба и консултантската група за развитие DCG на Дан Барна. По искане на агенция Медиафакс институцията е потвърдила информацията за проверката и е посочила, че ще предостави повече информация след края на разследванията.

Партия Съюз за спасение на Румъния излезе с прессъобщение, в което посочи, че проектите вече са били предмет на проверка, като не са констатирани нередности. Лидерът на ССР Дан Барна заяви, че проверките са добре дошли и че остава "отворен" и "прозрачен, както винаги".

"Видях, че е много дълга статия. Чувствам се поласкан, че "Райз проджект" са отделели ресурс през последните два месеца за тази документация. Някак естествено е в предизборна кампания да се правят подобни неща. Видях, че са избрали само няколко от проектите, в които структурите за социална икономика не издържаха след периода на подкрепа. Гледната точка принадлежи на журналистите. Мога само да кажа, че съм бил прозрачен. През двата месеца на проверки имах възможността да разговарям един час с хората от "Райз". Това не е първият път, когато се говори за моята дейност преди влизането ми в политиката", заяви Дан Барна за агенция Медиафакс.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта