Борисов: Посъветвах Заев да не си подава оставката (Обновена + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7715439 www.24chasa.bg
Снимка: Министерски съвет

Нито една от стоките, които са подложени на санкции от САЩ, не касаят България

Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет, след като не се постигна консенсус между страните от ЕС за старт на преговорите за присъединяване на двете държави.

Премиерът изтъкна, че е отчетена огромната работа, свършена от двете държави. „Нашата подкрепа винаги са я имали“, категоричен беше Борисов.

„Да, има страх от разширяване – такъв е спорът. Но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи“, каза още премиерът и добави: „Всяка от държавите има своята логика, никой не е казал „не“, всеки казва „добре, но нека да се подготвят максимално добре“. Няколко месеца не са вечност“.

Той напомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

На въпрос дали случаят със Северна Македония е като нашето присъединяване към Шенген, българският министър-председател заяви, че е лесно да нападнем 2-3 страни, но огромната част от държавите са "За" България в Шенген.

Борисов посочи, че не иска да говори от името на Франция защо спира Северна Македония и Албания. Никой не казва "Не", но искат всичко да бъде максимално добре изпълнено.

Премиерът каза още, че е посъветвал своя македонски колега Зоран Заев да не подава оставка заради липсата на решение на ЕС да се даде дата за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана.

Моят съвет към Заев беше да не си подава оставката, защото е свършил много работа и има още много какво да се прави. Според него въпросът за определянето на дата за начало на преговорите не е приключен, а е отложен.

Според Борисов Европейският съвет е на мнение, че би съществувала опасност, ако в някоя от двете страни има сили, които биха се върнали назад..

Приемането на бюджета на ЕС и доклада за България

Той коментира и приемането на новия бюджет на ЕС, който лидерите на блока трябва да обсъдят днес.

Борисов посочи, че някои от страните искат той да бъде - 1% от БВП на всяка държава, други искат да е 1,3%.

По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов обърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

На въпрос на медиите относно предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, премиерът Борисов заяви, че е оптимист. „Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили“, заяви министър-председателят.

Десет години винаги се намира нещо, независимо кое правителство е, добави той по повод процеса на наблюдение досега.

Американските мита

На въпрос дали американските мита към Европа ще засегнат България, Борисов посочи, че имаме много добри двустранни отношения със САЩ и дори днес от там се прибират главният прокурор и зам.-главният прокурор.

 Считам, че следващия месец ще имаме добро развитие на двустранните отношения, добави той.

"Нито една от стоките, които са подложени на санкции, не касаят България", заяви премиерът.

Спиране на огъня в Сирия

Той каза още, че страните от блока са приветствали споразумението за спиране на огъня в Сирия и че всяка една страна сама преценява да слага оръжейно ембарго към Турция.

Борисов посочи, че след прекратяването на огъня в Сирия не вижда смисъл българският военнопромишлен комплекс да въвежда оръжейно ембарго срещу Турция.

 Премиерът уточни вчера, че оръжейният износ от нашата страна за Турция е на стойност около три милиона долара.

Българският футбол

За ситуацията с българския футбол, Борисов заяви, че това си е работа изцяло на БФС.

Аз само съм казал, че с това ръководство, няма да има финансови взаимоотношения с държавата, при положение, че ние даваме пари за стадиони.

Борисов отбеляза, че многократно е поставял въпроса правителството да подкрепи развитието на детско-юношеския футбол, ако БФС изработи програма за това.

Ако БФС представи програма за детско-юношески съюз, разходите за които България да поеме, ще седна да разговарям с тях. Решението за оставка си е лично тяхно право, заяви Борисов.

С Борис Джонсън вчера си направихме двустранна среща, прекрасни са ни отношенията и двамата сме срещу расизма. Отново ме покани в Лондон, допълни още българският министър-председател.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко