Петър Стоянов: Милчо Левиев винаги казваше: "Аз съм си филибелия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7715632 www.24chasa.bg
Петър Стоянов с музиканта Иван Лечев СНИМКА: Снимки: Йордан Симеонов

Президентът от 1997 г. до 2002 г. Петър Стоянов беше един от първите, които се сбогуваха със световноизвестния композитор и музикант Милчо Левиев. Той почина в Солун на 12.10. - две седмици преди да навърши 82 години.

"Семейството на Милчо ме помоли да говоря за него от името на Пловдив и пловдивчани. Той изпитваше към града си особена привързаност. Макар и гениален космополит, винаги казваше за себе си: "Аз съм филибелия". Когато той замина за САЩ и тази вест се разнесе из града, един от неговите приятели каза: "Стой там, бате Милчо, да учиш янките на джаз", каза Стоянов.

Съболезнования на неговата съпруга Вики Алмазиду, племенницата му Йоана Левиева и други близки поднесоха още Васил Петров, Иван Лечев, Стоян Янкулов - Стунджи, Теодоси Спасов, Бойка Велкова, актьорът Ицхак Финци, който сподели, че за него е било чест да го нарече свой приятел, и други прочути български музиканти и изпълнители, които са се докосвали до творчеството на Милчо Левиев.

В фоайето на зала "България", където беше сбогуването с него, звучаха творби на композитора. 

"Повече няма да плачем, ще се радваме на това, което ни е оставил. Милчо не би искал да плачем", каза Вики Алмазиду. С Левиев я свързваше не само любов, но и блестяща творческа дейност, когато и двамата дават най-доброто от себе си.

За огромния талант и гений на Мичло Левиев говори и академик Васил Казанджиев, с когото го свързва 64-годишно приятелство: "Още преди да го срещна, за него се носеха легенди, че свири фантастично на пиано. Освен това имаше блестящо чувство за хумор. И двамата сме ученици на Панчо Владигеров. Милчо остави уникален почерк в джаза, базирайки се на българското творчество".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко