73 становища в подкрепа на кандидата за главен прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/7715820 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

73 са становищата, в които е изразена подкрепа за кандидата за главен прокурор Иван Гешев, съобщиха от Висшия съдебен съвет. В някои от тях има и призиви за провеждане на процедурата в съответствие със закона и без поддаване на опити за вмешателство. Изслушването и гласуването за номинирания за главен прокурор ще се проведе от 10 ч на 24 октомври в срадата на ВСС.

Общо 91 са писмата с представени становища, позиции или въпроси от организации, които имат право да отправят питания в процедурата по избор на главен прокурор. Според съдебния закон това са юридически лица с нестопанска цел, професионални и научни организации, висши училища, магистрати, органи и институции, с които е работил кандидатът. Анонимни мнения не са допускат

12 са писмата, в които е изразено несъгласие с издигнатата кандидатура, или се съдържа искане за прекратяване на изборната процедура, уточниха от ВСС.

Общо становищата са 91. Според хронограмата за избор на главен прокурор последният ден, в който можеха да си изпращат становища, беше 16 октомври. Всички са публикувани на интернет страницата на ВСС.

Писмени въпроси са предоставени от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, Сдружение „Обществен съвет за правосъдие“, ГД „БОЕЦ“, Български институт за правни инициативи, адв. Адела Качаунова – директор на правната програма на Българскиs хелзинкски комитет, Управителен съвет на Камарата на следователите, Инициативата „Правосъдие за всеки“, фондация "Антикорупционен фонд" и фондация "Институт за пазарна икономика", Софийския адвокатски съвет и фондация „Български адвокати за правата на човека".

Кандидатът за главен прокурор може да им отговори писмено, или по време на изслушването.

До момента Иван Гешев е депозирал писмо до членовете на ВСС, в което представя своята позиция във връзка с въпросите от сдружение „БОЕЦ", припомниха от съвета.