Хан: Отказът на ЕС за преговори с Тирана и Скопие, може да дестабилизира Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7716607 www.24chasa.bg
Йоханес Хан СНИМКА: Ройтерс

Отказът на ЕС да започне преговори с Тирана и Скопие ще има негативни последици, включително риск от дестабилизация на Западните Балкани, заяви днес еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, цитиран от ТАСС и БТА.

"Лидерите на ЕС не успяха на срещата на върха да изпълнят своето задължение да открият преговорите за членство на Северна Македония и Албания. Това предизвиква крайно разочарование. ЕС и страните членки сега трябва да уточнят доколко е сериозно тяхното желание за интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз. Това не е момент на слава за ЕС", каза Хан.

Еврокомисарят благодари на всички, които на срещата на върха на ЕС са положили усилия за постигане на решение, което има голямо стратегическо значение за ЕС, и са се борили да изпратят сигнал на надежда за гражданите на Западните Балкани.

По-рано премиерът на Белгия и бъдещ глава на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че въпросът за начало на преговорите със Северна Македония и Албания не е решен на срещата на върха и предстои да бъде отложен за обсъждане на министерско равнище.

Президентите и премиерите на страните членки вчера почти 6 часа обсъждаха перспективата за започване на преговори с двете кандидатки, но не успяха да постигнат съгласие. Според европейски източници стартът на преговорите е бил блокиран от Франция.