Силвия Дойчинова: Ще защитавам интересите на почтените работодатели

https://www.24chasa.bg/novini/article/7717646 www.24chasa.bg
Силвия Дойчинова СНИМКА

„Работя много, нося отговорност за решенията си и се грижа за хората, които работят за мен”

„Ако бизнесът не работи и не плаща данъци, няма да има средства за нищо друго”

„Хората трябва да работят заедно, за да постигат повече успехи”

Силвия Дойчинова е кандидат за общински съветник в София, издигнат от ПП АТАКА. Тя е управител на една от най-големите компании в хранително-вкусовата промишленост у нас и член на Управителния съвет на Централния кооперативен съюз – България.

Вие сте управител на компания с устойчиви традиции? Кого ще представлявате, ако станете общински съветник?

Ще представлявам почтените работодатели и всеки, който иска справедлива икономическа и трудова среда. Това е в основата на добрия стандарт на живот на всяко ниво – домакинство, община, държава. Ако бизнесът не работи, ако не се произвежда, всяка друга политика е обречена. Благодарение на работещите хора има бюджет, с който да се пълнят дупки, да се финансират проекти за подобрение на градската среда, да се подновява градския транспорт. Аз съм икономист по образование, мога да направя тази проста сметка – ако една структура не помага на ефективната икономика, то тя е с вързани ръце за всички други свои амбиции.
Затова ще се боря за каузата да развиваме всички сфери на икономиката, ще осигуря по-добра работна среда и живот на хората и това в условията на открита политика и прозрачност. В този смисъл мога да отговоря и по-кратко – пряко ще представлявам почтените работодатели, косвено – всички граждани.

Какво пречи на българския бизнес да се развива по-добре?

Можете да попитате който и да е представител на всеки тип бизнес – и като големина, и като отрасъл. И всички ще ви кажат едно – че не искат властта да им помага – независимо законодателна или местна, искат само да не им пречи.
И наистина – административните пречки в София са доста тежки, сроковете, с които се работи, са много голям проблем. От една страна те са дълги, а от друга – има безброй начини да не се спазват. Като цяло усещането, че администрацията е мудна и тромава, не е лъжовно.
Да не крием и друго – част от служителите са некомпетентни. Това рефлектира в забавени срокове, сгрешени документи, повторни процедури, както и излишни такива. В София липсата на качествени кадри е огромен проблем, липсва мотивация в хората и неслучайно. Това се отразява и на администрацията. Получава се затворен кръг – общинските служители са недоволни от условията си на труд, а бизнесът е недоволен от услуга, която получава, и също има право. Хората, които формират БВП в страната и плащат заплати, високи данъци, носят на плещите си редица рискове, не могат да получат адекватно и справедливо обслужване срещу парите, които плащат на общинската администрация. Това може и трябва да се промени, няма да е лесно, системата е мудна, но е възможно, стига да не се отказваш. А хората от бизнеса не се отказват лесно.

Имат ли кооперативните съюзи нужда от различна регулация? (и каква)

Това, от което има реална нужда, е в София да си припомним ценностите, на които са базирани кооперативните съюзи. Хората имат природна потребност да се сдружават и обединяват. Защото заедно можем да постигаме много по-големи успехи. Истината е, че в по-малките населени места кооперативните принципи работят, хората там осъзнават нуждата един от друг, ценността на взаимната помощ и подкрепа.
Но през последните години в София моделът е обърнат – дали от мнителност, от разочарование или трудностите на прехода, но е факт, че често не се познаваме и в блока, в който живеем, гледаме да действаме самостоятелно. По-малко склонни сме да бъде кооперативни, да постигаме растеж заедно. Не си даваме сметка, че така сме по-малко гъвкави.
Тук най-лошото е друго – в София вече не считаме за нередно един да расте много, а другите много да изостават. В столицата ни е отворена огромна ножица – има много богати и много бедни, много привилегировани и много хора без никакви връзки, което не бива да е спирачка за тяхното развитие, а за съжаление е. Има много добре образовани хора и такива, които сякаш живеят в друг век.
София е град на социалните контрасти – и това невинаги означава шарен и разнообразен микс на големия град. Понякога означава просто несправедливост и липса на нормални условия за всички.

Кои са най-важните качества на съвременното работещо момиче, които ще ви помогнат като общински съветник?

Безспорно това да си работеща активна жена днес те прави много организиран човек. Качество, което е полезно навсякъде. Обществените каузи силно ме вълнуват. Бих се борила всеотдайно за всичко, което смятам, че има нужда да бъде извоювано.
Жените често сме по-дисциплинирани, отколкото мислим. Можем да бъдем пенкилер, да бъдем навсякъде, да тъчем на много станове и всичко да ни се получава повече от добре. Аз никога не съм стояла пред казуса – семейство или кариера. Именно защото съм дисциплинирана и знам, че мога да се справя с всичко едновременно. Мога да бъда съпруга, майка, мениджър, съветник, всичко е въпрос на организация и правилно подреждане на приоритетите във всеки конкретен момент. В това е женската сила.

Какво бихте казали на опонентите си?

Какво означава опоненти, в София има 61 места за общински съветници. Затова и имаме преференциален вот, за което аз много се радвам. По този начин се дава възможност на всеки кандидат, без значение каква е политическата му ориентация, да даде думата си на конкретни хора какви битки възнамерява да спечели за тях.

А вие какви битки ще спечелите за тези, които ще дадат гласа си за вас?

За мен най-важната битка е, когато представител на бизнеса чуе, че има съвместна работа с общината, да не се обезсърчава на момента. Целта ми е Столична община да стане евфемизъм за ефективна, бърза и прозрачна дейност. Да бъде партньор, а не враг на бизнеса.
Нужни са адекватни мерки в администрацията – засилен контрол, но и мотивация. Системата трябва да стане по-лесна за работа – и за служителите в учреждението и за потребителите на услугите.

Как трябва да изглежда икономическата среда в София? Какви мерки за повишаване на мотивацията са нужни?

Вече казах, че има недостиг на работна ръка. За него има много фактори, но за мен е важно служителите ми да се чувствт добре, да работят в нормални условия. При нас има осигурено работно облекло, безплатна храна, нито една точка от Кодекса на труда не е заобиколена, както често се случва. Да не казвам, че ние сме по-скоро изключение. От една страна считам това за дълг към хората, с които работя. От друга мисля, че ако не се чувства обгрижван и подкрепен във всяко отношение, служителят не дава всичко от себе си и не развива потенциала си.

С какво няма да допускате компромис по време на заседанията на СОС?

С честността и прозрачността. В кооперативния съюз всички решения се вземат открито и почтено, защото от това зависи нашият собствен бизнес, благополучието на служителите ни, на техните семейства. Имам богат опит в управлението, но и знам колко е важно гласът ти да бъде чут в една структура. Смятам, че много институции у нас не работят ефективно, не защото хората в тях са злонамерени, а защото не се вземат навременни решения, защото гласът на логиката понякога е тих и лесно се заглушава, защото не се поема лична отговорност. В бизнеса няма място за спотайване. Научена съм да работя много, да вземам решения, да нося отговорност за тях и да се грижа за хората, които работят за мен. На тези принципи никога няма да изменя.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет