Макрон: Джонсън да изясни позицията на Великобритания за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7718225 www.24chasa.bg
Френският президент Еманюел Макрон Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон призова британския премиер Борис Джонсън да изясни позицията на страната си за Брекзит, след като наследникът на Мей изгуби ключов вот в британския парламент по-рано днес, принуждаващ го да поиска отсрочка на излизането от ЕС, предаде Ройтерс.

"Президентът проведе разговор с британския премиер и сподели с него виждането си, че е нужно бързо изясняване на позицията", заяви представител на френското президентство, цитиран от БТА.

"Макрон даде да се разбере, че отсрочка на Брекзит няма да бъде в интерес на никого", допълни представителят.

По-рано днес в Камарата на общините на британския парламент депутатите приеха поправка, предложена от техен колега, която отложи тяхното гласуване по сделката за Брекзит.

Съгласно приетата поправка британските депутати ще одобрят сделката за Брекзит едва, когато Камарата на общините приеме всички закони, нужни за развода с ЕС. Това де факто направи безсмислено гласуването, предвидено за днес в Камарата на общините на сделката за Брекзит, договорена от Борис Джонсън с ЕС на 17 октомври.

Но по този начин Джонсън се озова в позиция да иска отсрочка от Брюксел на датата за Брекзит, която засега е 31 октомври.

Това изискване произтича от приет по-рано през есента от британските депутати закон, известен като Закона на Бен (по името на един от авторите му). Той изисква от премиера ако до днес, 19 октомври, британският парламент не гласува по сделката за Брекзит, то Джонсън да напише писмо до ЕС, в което да поиска отсрочка на Брекзит с три месеца, считано от 31 октомври, тоест до края на януари догодина. В Закона на Бен има краен срок до 23 ч. по Гринуич днес, до който Джонсън да напише писмо до ЕС. В закона дори се съдържа текстът на това евентуално писмо.

Джонсън вече каза, че няма да преговаря за такава отсрочка и заяви решимостта си за Брекзит на 31 октомври. Той каза още, че следващата седмица правителството ще внесе законодателство, нужно на страната за напускане на ЕС съгласно параметрите на новата сделка, предвиждаща Брекзит на 31 октомври. Депутатите ще имат възможност да внасят промени в това законодателство. Тези промени могат да включват и необходимост от провеждането на референдум за утвърждаване на споразумението, за което настояват лейбъристите, или оставяне на възможност Брекзит никога да не се случи. Но не е ясно дали ще има достатъчно подкрепа сред депутатите за тези промени.

Засега евентуален дебат по сделката за Брекзит, следван от вот в британския парламент може да има в понеделник, заяви лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог по-рано днес.

Но малко след това председателят на Камарата Джон Бъркоу припомни парламентарното правило един и същи въпрос да не се дебатира и гласува по време на една и съща парламентарна сесия и каза, че в понеделник ще реши дали действително да има дебати по сделката за Брекзит в същия ден.