Туск: Чакам писмо от Джонсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/7718276 www.24chasa.bg
Доналд Туск Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е говорил с британския премиер Борис Джонсън относно Брекзит и сега е в очакване на писмо с искане за ново отлагане на Брекзит, предадоха Ройтерс и БТА.

"Чакам писмо", написа Туск в Туитър, след като Борис Джонсън изгуби критичен вот за Брекзит в британския парламент по-рано днес.

"Току-що говорих с британския премиер относно ситуацията след вота в Камарата на общините", допълни Туск в Туитър.

Европейски представител заяви, че в разговора Джонсън е потвърдил пред Туск, че писмото за отсрочка на датата за Брекзит ще бъде пратено днес, предаде Ройтерс.

Същевременно стана ясно, че Джонсън е написал писмо до британските депутати, в които им казва, че ще заяви на ЕС, че ново отлагане на Брекзит не е решение и че блокът трябва да отхвърли британското парламентарно искане за отсрочка.

"Няма да преговарям с ЕС за отлагане", казва Джонсън в писмото до депутатите, съобщава Скай нюз. "Ще кажа на ЕС, онова, което казах и на британското общество през 88-те дни като премиер: по-нататъшно отлагане не е решение", пише още Джонсън.

"Напълно е възможно нашите приятели в ЕС да отхвърлят парламентарното искане за по-нататъшно отсрочване (или да не вземат решение бързо)", допълва той.