Йорданка Фандъкова: Кварталите, чистият въздух и административната реформа са трите ми приоритета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7718518 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова КАДЪР: NOVA

Програмата за кварталите е много важна, това е един от трите ни топприоритета заедно с борбата срещу мръсния въздух и с административната реформа. Това каза кметът на София и кандидат за следващия мандат Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

"Сега имаме възможност по-целенасочено да работим по малките улички, по междублоковите пространства и довеждащия транспорт. Това, което сега задушава кварталите, е безразборното паркиране. Затова залагаме програма за изграждане на квартални паркинги включително и с публично-частно партньорство", каза Фандъкова.

"Заставам с готови конкретни проекти с ясни срокове. Факт е, че София се промени през последните години. Убедена съм, че хората искат това да се случва още по-бързо. Разбира се, съм си извадила поука и от пропуските, за да мога да предложа решение на тези проблеми", заяви Йорданка Фандъкова.

"Качествена е промяната, която имаме за града със строителството на метрото. Предстои пускането на 12 километра от третата линия, подготвяме защитата на финансирането на двете отсечки, които да започнат веднага след третата линия.

Метрото променя града и дава ново качество на живот не само защото е най-удобният транспорт, а защото е най-екологичният и променя цялата среда. Качествена е и промяната, която ще донесе довеждащият транспорт. Качествена е и промяната, която заложихме и за развитието на едно от най-тежките общински дружества – „Топлофикация -София". С промяна в закона ще може да се купува газ от други доставчици на по-ниски цени, на по-добри условия, което да доведе до намаляване на цените", каза още тя. Качествена е промяната със строителството на новите детски градини и училища, на детските площадки, които залагаме, качествена е промяната по отношение на чистотата на въздуха с проектите, които сме подготвили.", каза Йорданка Фандъкова.

Запитана от кого ще търси подкрепа, ако се стигне до евентуален балотаж на изборите за кмет на София, тя отговори: „Разбира се, ще търся подкрепа от всички граждани, които искат промяната в града да продължи, да ускорим темповете на развитие".

„Моята кампания е обърната изцяло към проектите на града и решенията на проблемите. Аз не обичам общите приказки и никак не ми е в стила това“, каза Фандъкова.

Тя добави: Не очаквах, че лъжата ще измести разговорите за проектите на София. „От началото на кампанията се тиражира една лъжа, че сме обявили обществени поръчки, които трябва да приключат преди изборите. Колкото и пъти да обясних, че това не е така, тази лъжа продължава да се тиражира в различни студия. Това беше един от ударите под кръста. Обществените поръчки, които се обявяват, са такива, които ще приключат към края на годината, в началото на следващата година“. Фандъкова уточни, че новият кмет, който и да е той, ще има пълното право или да приеме резултатите от проектите, или да ги откаже. „Това са много важни процедури например за закупуване на електробуси, тролейбуси и трамваи. Един проект, който защитих с много сериозни усилия, с промяна в оперативната програма, за да може да насочим ресурс към подобряване качеството на въздуха и към подобряване транспортното обслужване в кварталите. Говорим за една важна мярка повече хора да използват градския транспорт и да слязат от автомобилите си“, посочи още тя.

„Това, което ме притеснява, е начинът, по който се води тази кампания. Затварят се пликове по студията, разнасят се книжки, някакъв пълен цирк се получава. Основно визирам г-жа Мая Манолова, която включително във вашето студио, след като твърди, че има толкова нарушения в процедурите и че те са нагласени, колко сигнала е подала в прокуратурата за това. Оказа се, че няма нито един подаден сигнал. Нещо повече - тя извади една проверка, която лично аз съм назначила, лично аз съм предала в прокуратурата, защото смятам и зная, че корупция се бори само с проверка на всеки сигнал и предаване в прокуратурата, за да знае всеки, че никой не е защитен от закона“, каза Йорданка Фандъкова.

"Билбордовете, транспарантите, плакатите са нормални начини за водене на кампания, законни. Големият въпрос е кой плаща за тях" - каза Фандъкова -

„Моята кампания, моите билбордове и всички останали материали се плащат от субсидиите на партиите, които стоят зад мен и ме подкрепят в тази кампания – ГЕРБ и СДС. Г-жа Манолова дължи обяснение кой плаща нейните билбордове, шатри и кампании. Мисля, че дежурният отговор гражданите, едва ли ще убеди самите граждани“, посочи Фандъкова.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",