Борисов: Готови са първите 11 км от “Балкански поток” (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719114 www.24chasa.bg
Кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов

В понеделник премиерът

открива газопровод и

измервателна станция,

в тях са инвестирани

близо 80 млн. лева

Първи кадри от строителните дейности по изграждането на газопровода “Балкански поток” публикува във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.

Клиповете са от откритата строителна площадка в района на Кнежа, Оряхово и Искър, написа той. Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

През месец април 2019 г. “Булгартрансгаз” определи за изпълнител на обществената поръчка консорциум “Аркад”, с който сключи договор на 18 септември. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е 1,1 млрд. евро без ДДС.

В понеделник премиерът Борисов ще присъства на въвеждането в експлоатация на първия етап от проекта “Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница”. Той включва въпросните 11 км газопровод и газоизмервателна станция, разположена непосредствено до компресорна станция “Странджа”. Това са и първите километри от проекта “Балкански поток” в България, посочва премиерът.

За строителството на газоизмервателната станция “Странджа” “Булгартрансгаз” е инвестирал 27,7 млн. лв., а за газопровода до нея от турската граница - 47,9 млн. лв.