Първо чехът Петр Келнер, а после може би и сърби ще купят Би Ти Ви

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719143 www.24chasa.bg
Петр Келнер е най-вероятният нов собственик на Би Ти Ви.

Най-богатият чех вероятно ще продаде

Първо чехът Петр Келнер, а после може би и сърби  ще купят Би Ти Ви

бизнеса на СМЕ в България, Румъния

и Словения на United Group -

компанията, която играе и за БТК

Би Ти Ви - телевизията, която австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок създаде у нас през 2000 г. и 10 години по-късно продаде на американската компания СМЕ, тези дни ще стане чешка.

Купува я най-богатият чех Петр Келнер и фондът му PPF Group. “Би Ти Ви Медия груп” е част от сделката, с която Келнер ще придобие бизнеса на “Сентрал Юропиан медия ентърпрайзис” (СМЕ) в Централна и Източна Европа. Официалното ѝ оповестяване се очаква тази седмица.

Каква е цената, все още не е ясно, но със сигурност е огромна сума. Никой обаче не може да каже на този етап

на колко е

оценена

българската част

в общия микс от компании.

Освен медийния бизнес в България Келнер ще получи още 4 тв групи - в Чехия, Словакия, Румъния и Словения, също собственост на СМЕ. Те, подобно на “Би Ти Ви Медия груп”, са сред най-големите в страните си като дял от рекламния пазар и аудитория.

Според източници на “24 часа” сделката е била подписана още на 16 октомври. Първоначалната идея е била да бъде обявена след местните избори у нас, но впоследствие е решено да бъде официално оповестена до няколко дни.

Това обаче едва ли ще е единствената промяна в собствеността на Би Ти Ви. Според запознати, въпреки че Петр Келнер вече има бизнес у нас - той е новият собственик на телекомуникационната компания “Теленор”, няма нито желание, нито достатъчно пари да задържи всички телевизионни компании, които тепърва ще притежава. Почти сигурно е, че ще остави за себе си тв бизнеса в Чехия и Словакия и ще търси купувач за медийните групи в България, Румъния и Словения. Още повече че миналата година той пробва да купи Нова тв почти едновременно с “Теленор”, но Комисията за защита на конкуренцията му отказа с мотива, че ще придобие монополен дял от тв бизнеса у нас.

“Видимо е нежелан тук, така че е логично да продаде Би Ти Ви”, коментира медиен наблюдател в София.

Запознати с телекомуникационните сделки твърдят, че

Келнер вече е

постигнал

принципна

договорка

със сръбската

компания

United Group, която да купи от него трите телевизии в България, Румъния и Словения.

United Group притежава телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия. През март 2019 г. мажоритарният дял в нея става собственост на инвестиционната компания BC Partners. Дружеството в момента е един от двамата финалисти в сделката за БТК. Другият е Providence Equity Partners. Впрочем очаква се и тази сделка да има своето разрешение до две седмици.

Сръбската United Group и чешката PPF Group имат доста сходна бизнес стратегия у нас, която е на път да им осигури контрол и върху телекомуникационен оператор, и върху голяма телевизия. Интересите им към България се срещат през март тази година, когато СМЕ обяви, че обмисля варианти да продаде тв бизнеса си в пакет или на части. В началото на преговорите се включва американската медийна група Discovery, чиито тв канали се излъчват и у нас, както и консорциум между PPF Group и United Group. Още тогава между чешката и сръбската компания е имало уговорка да си разпределят телевизиите в различните държави.

Сега обаче сделката официално ще бъде единствено между СМЕ и PPF Group. Тъй като става въпрос за компания, която оперира на няколко чужди пазара, сделката ще трябва

да бъде одобрена

от европейския

регулатор

за защита на конкуренцията. След това и от българската КЗК, но при наличието на зелена светлина от Европа едва ли тук ще има спънки.

Следващата евентуална препродажба на Би Ти Ви - от Келнер на сръбската групировка, ще бъде разглеждана само от нашата Комисия за защита на конкуренцията.

Който и когато да поеме контрола върху “Би Ти Ви Медия груп”, в нея ще продължи да има дял рекламният и медиен консултант Красимир Гергов, който и в момента държи 6%. Пред “24 часа” той се въздържа да коментира развитието на сделката. Каза обаче, че не възнамерява да продаде миноритарния си дял.

Стартът на Би Ти Ви е през 2000 г., когато компанията на медийния магнат Рупърт Мърдок - “Нюз корпорейшън”, спечели първия ефирен лиценз за национална частна телевизия у нас. Десет години по-късно той я

продаде на СМЕ

за 430 милиона

долара

“Много малко” е първата реакция тогава на конкурентите на Би Ти Ви. “Това всъщност е доста добра сума в тази криза”, преценява известен медиен експерт, близък до екипа на Би Ти Ви.

През 2010 г. купувачът от страна на СМЕ е създателят на компанията Роналд Лаудер, която стартира през 1994 г. в Чехия с пускането там на TV Nova. Кризата по онова време отрязва мераците на Мърдок да получи 1,2 млрд. евро за най-гледаната българска телевизия. Тази сума е поискана малко след като шведската MTG дава за Нова тв 620 млн. евро през 2008 г.

Само месеци след това СМЕ влиза в България, купувайки ПРО.БГ и Ринг тв за 175 млн. долара. С покупката на Би Ти Ви през 2010 г. компанията на Роналд Лаудер придобива и останалите канали в групата на телевизията майка, както и“Радиокомпания Си Джей”, която има няколко радиа.

Месец преди голямата покупка у нас СМЕ продава медиите си в Украйна за 300 милиона долара, които инвестира в сделката за Би Ти Ви.

През следващите години Роналд Лаудер се оттегля от СМЕ, но преди няколко месеца отново се заговори у нас, че има възможност той да купи единствено Би Ти Ви.

Милиардерът,

който е

наследник на

козметичния

гигант

“Есте Лаудер”,

беше у нас през март по повод 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Той е и председател на Световния еврейски конгрес. При това посещение е било разговаряно с него за евентуална покупка на Би Ти Ви, но той самият е отклонил догадките с обяснението, че СМЕ най-вероятно ще се продава накуп.

Седем години след сделката за Би Ти Ви - през 2017 г., се появява нов купувач за телевизиите на СМЕ в Хърватия и Словения. Това е вече споменатата Uniіtеd Grоuр, с която СМЕ дори сключва споразумение за продажба. В крайна сметка сръбската компания успява да вземе чрез дъщерната си фирма Slоvеniа Вrоаdbаnd само хърватската Nоvа ТV, а през 2018 г. СМЕ окончателно се отказва да ѝ продаде словенската медийна група Pro Plus.

Ако сегашните сделки вървят по план, има реална възможност Unіitеd Grоuр да придобие този път накуп телевизиите на СМЕ в Словения, Румъния и България.