Христо Иванов брани зеления Тома, евреите и вагоните били неподходяща презентация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719231 www.24chasa.bg
Христо Иванов

И СДС обвини Белев в антисемитизъм

Въпреки възмущението, което породи с антисемитски коментар кандидатът на “Демократична България” за общински съветник в София Тома Белев, дясната коалция няма да го вади от листата си, стана ясно в неделя. Според партийните лидери Белев се е извинил и това било достатъчно.

“Г-н Белев поднесе своите извинения публично. Фразата е очевидно извадена от контекста, очевидно неподходяща презентация”, защити го съпредседателят на коалицията и лидер на “Да, България” Христо Иванов. В коалицията неговата партия участва със зеленото движение на Белев и с ДСБ.

“Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно”, написа като коментар във фейсбук Белев. И веднага бе атакуван за антисемитизъм както от еврейски организации, така и от политически опоненти. В неделя призив екологът да се откаже от предизборната борба заради антисемитизъм отправи и СДС.

“Несериозно е г-н Белев да бъде обвиняван в антисемитизъм, доказал го е многократно. Надявам се, че с неговото извинение за тази неподходяща фраза ще приключи темата”, защити го обаче Христо Иванов.

“Извиних се на всички. След като съм обидил някого с този си израз, а аз не съм искал, още същия ден получиха извинение”, обясни Белев пред “24 часа”. За него думите му са ивадени от контекста от ГЕРБ и ВМРО.

“Дискусията бе за това може ли да обвиняваме човек за дела, за които не е отговорен, само защото има крива усмивка или е болен. Например да вменяваме на Грета Тунберг, че е повишила цената на самолетните билети в Германия”, каза той. С думите си искал да покаже, че нищо не е безплатно.

Тома Белев
Тома Белев