Познавате ли вдъхновяващи учители? Кажете на МОН кои са те

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719235 www.24chasa.bg
Състезание по рисуване между различни класове в столичното 51-о СУ “Елисавета Багряна”. Темите са свързани с изучаван материал по други предмети.

Предложенията може да направят организации, свързани с училищата

Няма ограничение в бройката

Конкурс за вдъхновяващи учители организира за първи път министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Наградата ще е за иновативни и креативни педагози, повишили успеха, променили светогледа и дори съдбата на своите ученици чрез методите си на преподаване.

В конкурса може да участват отделни учители, директори или цели екипи. А отличените иновации ще бъдат публикувани в “Годишник на иноваторите в образованието”, за да могат да ги прилагат и други учители. Победителите ще сформират Национален клуб на иноваторите, който ще провежда майсторски класове и форуми за обмяна на опит. Наградите ще бъдат връчени в началото на 2020 г. на Втория национален форум за иновации в българското образование.

Кой може да

номинира?

Отговорът е организации - методически обединения в училищата (на българиците, на математиците), учителски клубове, училищни настоятелства, родителски организации, обществените съвети на училищата, комисиите за образование в общинските съвети, общинските администрации, кметовете, неправителствени организации. Да предложат свой избранник, имат право също представителите на социалните партньори, синдикатите, работодателските организации в образованието, фирмите, които работят пряко с професионалните гимназии, читалищата, спортните клубове.

До 1 ноември организациите предлагат на директорите на училищата, а до 8 ноември, те на Регионалното управление на образованието за областен кръг.

Как става

предлагането

е технологично? Не е достатъчно да позвънят на директора и да посочат името. Те трябва на сайтовете на РУО, на министерството и на училищата да намерят електронен формуляр. Той се попълва онлайн. “Това предполага, когато номинираш учител, да си разговарял с него и той самият да е съгласен с това. А не просто ти да си си наумил, а той да не иска или да има някакви съображения. Този разговор между предлагащия номинацията и номинирания се извършва непременно, защото няма откъде да знаеш кой го е вдъхновил и да го напишеш във формуляра”, обясни Наталия Михалевска от МОН.

Формулярът е

кратък и лесен,

не се изискват никакви особени доказателства. Особените доказателства за това какво точно прави и как, ги иска този, който оценява. Може директорът или педагогическият съвет да изиска нещо допълнително - награди, постижения, анкети или интервю.

Когато предложението влезе в училището, то непременно трябва да се обсъди на педагогически съвет. Директорът не може сам да реши дали да го изпрати към областен кръг, или да го задържи. Училищата нямат ограничения, а могат да изпращат към областен кръг колкото учители преценят. След това областите имат ограничения на базата на броя на учителите в областта. Това е написано в регламента.

Когато номинират директорите, пътят е различен. Същите тези организации номинират директорите направо в РУО за иновативна организация и управление на училището. Те не минават през педагогически съвети. Организациите пак до 8 ноември трябва да изпратят предложенията си за директори в РУО.

Още за регламента вижте тук -https://www.mon.bg/bg/news/3740

Цял клас смени училището, за да последва математичката Правда

Цял клас смени училището, за да последва учителката си по математика Правда Найденова през 2017 г. Историята разказа във фейсбук Марина Вълевска, майка на едно от момчетата. Найденова поела една от математическите паралелки в 5-и клас в 125-о СУ “Боян Пенев” в столичния кв. “Младост 1”. “30-годишна, амбициозна, мила, справедлива, умна, знаеща жена. Тя плени децата. Беше с тях по 13 часа седмично. И това не беше достатъчно. Помъкна ги на походи по планините през уикенда. Викаше ги извънредно в училище, за да ги подготвя за състезания. И всички деца ходеха. С желание! Направи група във вайбър с децата. Там обсъждаха задачи и домашни. Участваше активно във фейсбук страницата на класа. Беше винаги на разположение. За деца и за родители”, разказва в поста си майката.

Деца и родители били шокирани, когато в края на учебната година се оказало, че Найденова е на срочен договор, който няма да бъде подновен. Учителката не очаквала реакцията на родителите, те сами намерили училище. Попитали я дали е с тях. Разбира се, че съм с вас при този жест, отговорила Найденова.

Директорът на 128-о СУ “Алберт Айнщайн” Юлиян Плачков ги изслушал. Той вече бил обявил конкурс за учител по математика. Така 18 от 27 деца тръгнали на 15 септември в ново училище, но със старата си класна.

Биоложка вкара селско училище в топ 3 на матурите

Училището в Чепинци има 10 отличници. Зрелостниците общо са 26, от тях 22 са държали втора матура по биология и здравно образование. А доброто им представяне се дължи на упоритата работа с тях на Даниела Куцева.

Според преподавателката по биология, която вкара селско училище в топ 3 на матурите, в района на Родопите са запазени моралните ценности - учителите са на почит, а родителите имат доверие в преподавателите.

“Още в 5-и клас ги поех научени и добре мотивирани, останалото е постоянство и дисциплина”, разказа пред “24 часа” Даниела Куцева, преподавател по биология в средното училище “Христо Ботев” в село Чепинци.

За първи път училището в малкото родопско село с около 2000 жители се класира на челните места в България по най-добри резултати от матурите. Това явление привлича внимание на фона на ниските резултати от матурите тази година в цялата страна.

Средното училище в село Чепинци “Христо Ботев” има 5,66 среден успех на втората матура, която е по желание. Това го нарежда на трето място след Софийската математическа гимназия и Първата частна математическа гимназия в столицата - съответно с успех 5,76 и 5,67.

Физик донесе над 30 медала от олимпиади в цял свят

“Благодаря на учителя Никола Каравасилев” - така най-добрите физици от випуска отличници на “24 часа” обясняват част от своя успех.

Те се върнаха от Китай, където бе международната олимпиада по астрономия и астрофизика миналата година, с 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал. Децата наредиха българската школа в най-елитния тим заедно с Русия, Индия, Китай, САЩ. Учителят Каравасилев бе за 4-и път в Китай. Досега учениците на Никола Каравасилев са донесли за страната над 30 медала от олимпиади по физика и астрономия в цял свят.

32-годишният учител тази година преподава в Izzi science for kids - напълно ново частно училище, в чието създаване участвал активно, в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ). В Националната природо-математическа гимназия също води часове по физика на един клас.

“Често казвам на учениците, че те повече научават от задачите, които не могат да решат. Че нещо няма да им довърша, за да го направят сами вкъщи и да го научат. Истината е, че работата на учителя особено с мотивирани деца не бива да се свежда до това всичко да им се смели. Трябвада ги гложди нещо, да не могат да заспят - това води до резултат”, каза в интервю за “24 часа” миналата година Каравасилев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански