Николай Димитров: При акцията в дома ми иззеха семейни спестявания - значи ли, че купувам гласове?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719288 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

Не се притеснявам за изборния резултат, в Несебър всеки знае какво и защо се случва

- Г-н Димитров, говори се, че при акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП на 19 октомври от сейф в дома ви е открита и иззета голяма сума пари?

- Да, беше иззета немалка сума пари, но това са спестявания на семейството ми. Средства, които са натрупани през годините и за които са платени данъци.

Произходът на тези

пари е доказуем

Аз, откакто съм кмет, си вземам заплатата в брой. Освен това имам приходи и от наем от недвижимо имущество. Съпругата ми също взема дивиденти от търговската си дейност. Това, че сме решили да държим спестяванията си в сейф вкъщи, вместо в сейф в банката, престъпление ли е? Пък и който иска, може да провери както сейф в банка, така сейф у дома. В офиса на жена ми също бяха намерени пари, но това са фирмени оборотни средства.

- Какво се случи всъщност по време на спецакцията в събота?

- Сутринта рано ми се обадиха по телефона, казаха, че са от полицията. Нямаше проблеми, държаха се вежливо. Легитимираха се и ми съобщиха, че имат заповед за обиск. Попитах ги за какво, отговориха ми, че е във връзка с изборите. Търсели доказателства за контролиран вот. Провериха ми сейфовете с оръжията и наличните пари на моето семейство.

- Иззеха ли някакви документи?

- Документи не. Взеха ми телефона, някаква бележка и всички средства, спестявни през годините от моето семейство.

- Все пак защо държите големи суми вкъщи?

- Не зная дали си спомняте, но по време на аферата “Дюнигейт” преди няколко години нашите сметки бяха запорирани. Два пъти спечелихме делата тогава. Всички пари, които бяха иззети сега, са с платени данъци.

До някои суми си стояха

и банковите извлечения,

след като са теглени. Една част от парите са в евро, защото със съпругата ми пътуваме в чужбина. Това, че имам пари вкъщи, значи ли, че купувам гласове?

- Как възприемате провеждането на подобна акция седмица преди изборите?

- Това са неща, които се очакват преди избори. Всъщност добре е, че има проверки, но нека се правят на по-широк кръг хора. В конкретния случай аз не искам да коментирам, но съм сигурен, че в общината и в града всички знаят за какво става въпрос.

Много неща мога да

кажа, но не искам да

звучи като оправдание

Всичко е възможно. През годините съм имал доста заплахи, премълчавал съм ги.

- Това, което се случи през уикенда, ще се отрази ли на вота според вас?

- Не мога да кажа дали ще се отрази на вота. Лично аз от всичко това ще изляза още по-силен. Жителите на Несебър имат ясна представа точно какво се случва в общината, неслучайно те за мен са основен коректив. Разчитам на тяхното мнение, затова досега винаги съм излизал като независим канидат за кмет. За мен е важно какво ще решат жителите на общината.

- Някои вече коментираха, че акцията ще има по-скоро обратен ефект?

- Не бих искал да говоря за това. Изборите са след няколко дни, тогава ще видим.

Антимафиоти търсят купувачи на гласове в Слънчев бряг и Оризаре (обзор)

Търсят в хотели хора, регистрирани за изборите

Служители на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” на МВР са претърсили в неделя офиси, които се намират в хотели в зона “Запад” в Слънчев бряг и ромската махала в Оризаре по сигнали за купуване на гласове. Освен антимафиоти в акцията са участвали и служители на Комисията за противодействие на корупцията.

Акцията е част от разследване за търговия с гласове в района на Несебър, което тече от седмица.

До редакционното приключване на броя не бяха обявени нарушения, констатирани при обиските в Несебър, но се очаква в понеделник Специализираната прокуратура да излезе с подробности.

В събота антимафиотите претърсиха и дома на независимя кандидат за кмет Николай Димитров, офиса на съпругата му Нури и на двама кандидати за общински съветници от различни партии, които го подкрепят за четвърти мандат.

Засега не е ясно какво са търсили антимафиотите в зона “Запад” в Слънчев бряг. Тази част на курорта обикновено се обитава от персонала на хотелите, част от които са жители на други градове. Подозренията са, че тези хора може да са получили адресни регистрации, за да подкрепят конкретна партия на местните избори следващата неделя.

В Оризаре пък антимафиотите са атакували ромски домове, разкриха запознати.

“Акцията на ГДБОП е с политически мотиви”, коментира областният лидер на БСП Стойко Танков. И обясни, че националният предизборен щаб на соцпартията е поел ангажимента да излезе с официална реакция на претърсванията.

Сред претърсените домове в Несебър в петък бе и този на Петър Хрусанов, кандидат за общински съветник от БСП, която подкрепя Николай Димитров. Другият обискиран бе Георги Георгиев от Политически клуб “Тракия”, който също застава зад сегашния кмет на Несебър в борбата му за нов мандат.

В хотели в Слънчев бряг са регистрирани хора, които да гласуват на кметския вот.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят