Милано иска извинение от САЩ за бомбардировка през Втората световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719365 www.24chasa.bg
Кметът на италианския град Милано Джузепе Сала Снимка: Уикипедия/ Presidenza della Repubblica

Кметът на италианския град Милано Джузепе Сала призова властите на САЩ да се извинят на Италия за бомбардировка през Втората световна война, в която бяха убити 184 ученици от начално училище, предаде Асошиейтед прес.

Призивът Сала отправи след литургия в памет на жертвите на кръвопролитието от Горла. Днес се навършват 75 години от него. Горла е кварталът в Милано, в който се намираше поразеното при ударите училище, предаде БТА.

"Мисля, че е необходимо американското правителство да се извини, като знае, че ние сме насреща, за да простим", заяви Сала. Той допълни, че ще отправи официално искане за извинение в американското консулство в Милано идната седмица.

Бомбардировката беше извършена на 20 октомври 1944 г. Тя беше насочена срещу индустриален комплекс близо до града. Втората вълна от бомбардировачи обаче се отклони от курса си и пусна бомбите югоизточно от целта, за да облекчи товара си при връщането в базата си. Едната бомба падна върху училището, в което децата бяха потърсили убежище от въздушните удари.

"Това беше една много сериозна грешка, произтичаща, както ни казва историята, от невероятно повърхностно мислене и неопитност", заяви днес на възпоменателната церемония Сала.