Над 1,3 милион деца и младежи са задържани по света според доклад на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719375 www.24chasa.bg

Най-малко 1,3 милион деца и младежи са официално задържани всяка година по света, показват данни на ООН, цитирани от ДПА.

Около 410 000 души под 18-годишна възраст са пращани в затвора всяка година, показва доклад на експерти от ООН.

Злоупотребите, насилието и небрежността са широко разпространени в много центрове за задържане. Освен това има липса на слънчева светлина, уединение, подходящи здравни грижи и образователни възможности, установява докладът.

Експертите подчертават, че посоченият брой е доста умерен.

"Вредата за децата е огромна. Във враждебната обстановка на затвора техните умове се насочват към оцеляването. Всичко други е блокирано, включително физическо, интелектуално и емоционално развитие", казва психологът Тереза Нгиги от германската неправителствена организация "Ес О Ес Детски селища".

Според доклада 330 000 млади хора са в ареста по света всяка година във връзка с миграцията, а между 430 000 и 680 000 деца и младежи са задържани в домове или подобни места.

"Много от тези домове функционират като военни институции, в които децата са тренирани като войници. Тук вече не става дума за дисциплина, а за наказание. Няма правила, няма проверки, децата нямат любов, нямат думата", казва Нгиги.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане