Банев описа какви капани за хлебарки прави в килията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7720224 www.24chasa.bg
Снимка: Стоян Нешев, архив

Не могъл да бъде с костюм, защото му забранили внасяне на официалните дрехи по време на свиждането в събота

Иска разпит на премиера Борисов и бившите министри на вътрешните работи и икономиката Цветан Цветанов и Трайчо Трайков

Бизнесменът Николай Банев описа как зад решетките ловят хлебарки и мишки със саморъчно направени капани.

Това той направи, докато се оплакваше от лошите условия в затвора по време на делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария в специализирания съд.

Арестантите пълнели пластмасови чашки с вода, поставяли в тях парченца сирене или салам и на сутринта чашките били пълни с хлебарки.

Лошите условия в арестите, липсата на топла вода и радиатори в баните бяха един от аргументите Банев да иска да излезе на свобода.

Той също се оплака, че въпреки желанието да се яви официален пред съда от уважение към институцията, в събота по време на свиждането не е било разрешено внасянето на костюм.

На тази му жалба наблюдаващият прокурор Мария Дойчинова контрира, че не прокуратурата и съдът решават за реда, по който се внасят вещи в местата за лишаване от свобода.

Банев съобщи също, че ще поиска разпит на премиера Бойко Борисов и бившите министри  на вътрешните работи и икономиката Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, за да се види какви кореспонденции са били разменяни най-вече за състоянието на "Полимери". Той упрекна прокуратурата, че му е съсипала бизнеса.

"За година и половина не можахме да разберем какъв е точно вашият бизнес", посочи прокурорката Мария Дойчинова.

Тя също така напомни, че за времето, за което той е бил в ареста не веднъж са пускали служители на НАП и Инспекцията по труда, за да му връчват "благодарствени писма", засягащи най-вече неизплатените заплати на бивши негови служители.

Банев поиска домашен арест, за да може да се грижи за съпругата си и децата си. От думите на адвокатката му стана ясно, че тази седмица той за първи път от година той ще се срещне с тях в ареста.

Прокуратурата възрази, като каза, че той може да повлияе на свидетелите, които са около двеста по това дело.

Бизнесменът, жена му и майка му са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Материалите за пране на пари и присвояване са в друго дело.

След около час съдът ще обяви дали Банев остава в ареста.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани