Еврокомисията препоръчва да падне мониторингът над България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7720875 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейската комисия препоръчва да падне мониторингът над България, разбра "24 часа" от свои източници в Брюксел. Това е записано в 18-ия доклад на Европейската комисия за България. Той трябва да бъде представен утре в Брюксел заедно с доклада за Румъния.

Преди да бъдат представени черновите на докладите, те трябва да бъдат одобрени от колеж на комисарите.

България е покрила всички показатели и е спазила всички ангажименти, пише в черновата на документа, научи "24 часа" от свои източници в Брюксел. Освен това ЕК ще препоръча и да бъде премахнат мониторинговият механизъм. Това е обещание, дадено от сегашния президент на ЕК Жан-Клод Юнкер при встъпването му в длъжност. Преди 4 години той обеща наблюдението над България и Румъния да падне до края на мандата на тази комисия, който изтича на 1 ноември.

За пълното отпадане на наблюдението обаче е нужно темата да се обсъди както от Европейския парламент, така и от Европейския съвет, в който заседават премиерите и президентите на държавите от съюза.

През 2017 г. - в края на десетата година от функционирането на механизма, ЕК направи равносметка на постиженията и предизвикателствата, които все още не са преодолени. Тогава отправи 17 конкретни препоръки по 6-те показателя, чието изпълнение ще доведе до приключването на механизма. В доклада се посочваше, че "с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите неизпълнени препоръки в близко бъдеще".

Година по-късно през ноември 2018 г. комисията констатира, че част от 17-те препоръки вече са изпълнени, а редица други са много близко до изпълнението. На тази база наблюдението по 3 от 6-те показателя беше временно прекратено. Европейската комисия смята, че България ще бъде в състояние да изпълни и всички останали препоръки.

Още преди време председателят на комисията Жан-Клод Юнкер беше изразил надежда, че механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния би могъл да отпадне до края на мандата на Еврокомисията.

КАКВО ОЗНАЧАВА:

Край на докладите

Отпадане на мониторинга означава, на първо място, край на докладите, в които Еврокомисията дава оценка и препоръки към властите. В момента на влизането си в ЕС на 1 януари 2007 г. Румъния и България още не бяха постигнали достатъчно напредък в областта на съдебните реформи, корупцията и - за България - организираната престъпност. Комисията създаде Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) като преходна мярка за подпомагане на двете страни да наваксат с реформите.

Как се пишат докладите? Те се основават на внимателен анализ и мониторинг с непрекъснат диалог между българските власти и службите на ЕК. За изготвянето им допринасят и контактите с други страни от ЕС, гражданското общество, международни организации, независими експерти и различни други източници.

В последните няколко доклада тонът спрямо България бе смекчен. Последният доклад през ноември 2018 г. беше изненадващо положителен. България бе изпълнила препоръките по 3 от 6-те сфери, в които се осъществява мониторингът - независимост на съдебната власт, нормативна уредба и борба с организираната престъпност. Остана наблюдението в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта и борбата с корупцията като цяло.

Еврокомисията оцени общата ситуация в България като “период на правителствена стабилност”, който улеснява процеса на реформи. Като най-важна отделна крачка напред ЕК оцени реформата на антикорупционното законодателство.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че му се иска мониторингът да приключи преди края на неговия мандат. Дори и да отпадне наблюдението върху София и Букурещ, то вероятно ще бъде заменено с друг механизъм. Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за въвеждане на общо наблюдение за върховенството на закона и свободата на медиите, който да обхване всички страни от ЕС. Това наблюдение може да бъде обвързано и с достъпа до европейско финансиране, както предложи настоящата Европейска комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина