Хазартната зависимост също убива

https://www.24chasa.bg/novini/article/7721131 www.24chasa.bg

Дори специалистите не са единодушни към коя група психични разстройства спада хазартната зависимост.

Това се вижда в различните класификатори на болестите. Според този, който ползваме в Европа - Международният класификатор на болестите, десета ревизия (МКБ 10), хазартната зависимост е включена към разстройствата на навиците и влеченията и се нарича „патологично влечение към хазарт“.

В американския класификатор DSM-V пък, хазартът е в едно с пристрастеността към наркотични вещества. И от двете обаче става ясно, че явлението е болест, а не прищявка или липса на воля. Също както депресията е болест и справянето с нея не е въпрос на „слабохарактерност“, така и зависимостите, респективно хазартната, са болест, а не избор, казва психологът Антония Янакиева.

Хазартната зависимост е поведенческа зависимост, в която желанието, обсесията, компулсията (натрапливост) се удовлетворява чрез действия и постъпки, „вдигащи“ духа на зависимия. Еуфорията, тръпката, страстта, крейвинга не се набавят от вещество, както при зависимите от психоактивни вещества, а от дейността. Независимо дали човек ще играе в казино, на бинго, ще залага на спортни състезания, в игри на лотария, тото или игри с sms-и, биохимично ефектите са идентични – повлияват настроенията, чувствата и възприятията на човека.

Пристрастяванията освен към вещества и действия се различават по това дали предизвикват физическа и/или психологическа зависимост. И двете са страшни. При хазартната зависимост пораженията за психичното, физическото здраве, социалното финкциониране са изключително тежки и могат да имат същите последствия като на една зависимост, което се лекува с детоксификация. И макар физическото тяло да не страда в буквалния смисъл, хазартната зависимост също убива, защото в последната си фаза тя води до суицидни опити, което респективно я прави смъртоносна.

Много хора са на границата на различни видове пристрастяване, но обществото е постигнало толеранс относно някои зависимостите като алкохол, кафе (кофеинът също е психоактивно вещество), цигари, интернет мания. Здравето е норма, а болестта извън нормата, но когато пушат двама от пет, например, и вечер две ракии са традиция, а не битов алкохолизъм, нормата се измества.

Друг подобен пример е омниоманията - страстта към ненужни покупки, която също е класифицирана като психично разстройство. Шопингманията е модерна болест, която се родее с лудоманията. Тя възкресява илюзията, че можем да изиграем смъртта - човек всякак се обгражда от неща, вещи, за да се спаси от нищото. Това е буквално темата на миналия век. Ще бъде основна тема и на този, защото рекламният свят е като виртуалния. Той е собствена реалност, която продуцира желания, създава стремежи и най-важното поставя неудовлетворими условия за щастие, просто защото човек не може да има всичко. Рекламата е изкуството на илюзията, че можеш да си щастлив само с „имам“.

  "Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор № 25-00-2/30.04.2019"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи