Тръмп: Никога не сме обещавали на кюрдите, че ще останем 400 г. в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7721315 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп. Снимка РОЙТЕРС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е искал да остави никакви американски военни в Сирия, но Израел и Йордания са поискали от него да остави все пак малка част американски военни в тази страна, предадоха световните агенции.

Тези военнослужещи се намират в съвсем друга част на Сирия, близо до Йордания и до Израел, а други американски военни са разположени на места, на които да "защитават петрола", тоест близо до Ирак, каза Тръмп, цитиран от Франс прес.

Американските военнослужещи в Североизточна Сирия обаче са напуснали тази част на страната, както беше предвидено.

Вашингтон обяви на 13 октомври изтеглянето от Сирия на около 1000 американски военнослужещи, пет дни след началото на турската офанзива в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрдски сили. Но част от американските военни започнаха да се изтеглят оттам още на 7 октомври и това проправи пътя за офанзивата на Турция срещу кюрдските бойци.

Миналата седмица САЩ казаха, че Турция преустановява временно, за пет дни, операцията си срещу кюрдите. Този срок изтича утре. Днес Тръмп заяви, че прекратяването на огъня в Североизточна Сирия се спазва въпреки някои стълкновения.

Тръмп освен това предупреди Турция, че ако не "се държи добре", САЩ ще обложат с мита стоките й и ще й наложат санкции, предаде Ройтерс.

По повод американското изтегляне Тръмп каза, че САЩ никога не са обещавали на кюрдите, че ще останат в Сирия 400 години, за да ги защитават.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България