11 г. след убийството на шефа на “Гранити”: съдебни спорове, обрати и отменени присъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/7721971 www.24chasa.bg
СТОЯН СТОЯНОВ

Бащата на Стоян Стоянов не дочака справедливост, синът му Герман вече е абитуриент, а дъщеричката му не го познава

Когато на 5 март 2008 г. крупният бургаски бизнесмен Стоян Стоянов е похитен пред дома си и същата нощ разстрелян в горичка край Обзор, синът му Герман тъкмо се стяга за първи клас. Днес момчето завършва с отличие математическа гимназия и ще бъде абитуриент.

11 години близките на Стоян чакат правосъдие и на няколко пъти изглежда сякаш това ще се случи, но нещата все не се получават, а делото безброй пъти пътува от една съдебна инстанция към друга.

През годините

делото “Гранити”

5 пъти се връща

на прокуратурата

с мотив, че обвинителният акт бил написан в стил свободен преразказ. После няколко пъти тръгва в Бургаския окръжен съд, връща се, стига и до апелативния.

Докато накрая всички бургаски магистрати си правят отвод и делото отива във Варна. Там през ноември 2018 г. апелативният съд произнася присъди: по 20 г. затвор за килъра Стоян Петров и поръчителя Станислав Михайлов, 18 г. за посредника Стоян Колев и оправдателна за помагача Нено Стоянов, осъден по-рано от бургаски магистрати на 17 г. затвор.  

С оневиняването на Нено оправдателните присъди по “Гранити” стават две. Още на първа инстанция напълно е оправдан смятаният също за поръчител на убийството Галин Костов. Той е частен съдебен изпълнител от Варна и състудент на подсъдимия Михайлов.

Михайлов пък е бивш шеф на Агенцията по държавни вземания (АДВ), който е в неизвестност вече 10-а година и затова делото срещу него се води задочно.

Преди 3 седмици - на 4 октомври, Върховният касационен съд (ВКС) определи, че връща делото за ново разглеждане, но на друг състав във Варненския апелативен съд. В мотивите на ВКС подробно са изложени

констатирани

пороци на

доказателствената

дейност,

които сочат допуснати процесуални нарушения при формиране на изводите на съда и липса на мотиви на съдебния акт.

Първият шок за близките на убития Стоян идва през юни 2014 г., когато Бургаският окръжен съд произнася присъди, а делото претърпява неочакван обрат. Доайенът сред бургаските съдии Захарин Захариев оправдава трима от подсъдимите - сочените за подбудители Станислав Михайлов и Галин Костов и обвинения в помагачество Нено Стоянов.

За виновни са признати Стоян Колев като подбудител и Стоян Петров като физически убиец. Двамата получават по 18 г. затвор.

Следват протест на прокуратурата и жалби на частните обвинители.

“Със сигурност ще протестирам, не съм имал друго подобно дело в практиката си”, коментира тогава пред “24 часа” наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев, който поиска най-тежки наказания и за петимата - доживотен затвор без право на замяна.

През 2015 г. има нови присъди - бившят шеф на АДВ Станислав Михайлов е признат за виновен и осъден на 20 г. затвор, толкова получава и килърът Стоян Петров, 17 г. е наказанието за Нено Стоянов, само Галин Костов отново е оправдан.

Най-тежко през

всички тези

години е за

родителите

на жертвата

Милка и Господин Стоянови, които присъстват на всяко съдебно заседание и слушат ужасяващи подробности за смъртта на сина си.

Господин Стоянов обаче издъхва преди присъдите от 2015 г. Майката Милка вече е напълно отчаяна и не вярва на родното правосъдие. А дъщеричката на Стоян - Стеяна, така и не вижда баща си. Когато бизнесменът е похитен, приятелката му Мария е бременна в шестия месец.  

Тялото на Стоянов - търговец на строителни материали и един от учредителите на ГЕРБ, е открито 9 месеца след похищението. Тогава “24 часа” първи съобщава, че от него липсва долната част на единия крак заедно с обувката.

По-късно по време на съдебния процес става ясно, че

в бързината

килърите

заровили

жертвата на

плитко, като

оставили долната

част на крака

да стърчи

Стоян Петров и съучастникът му Манол Хаджиев-Индианеца замаскирали мястото с шума и храсти, но след време диви животни се добрали до трупа на убития мъж. Разследващи стигат до лобното място на шефа на “Гранити”, след като дотам ги води подсъдимият Стоян Петров, разследван и за други тежки престъпления.

ДНК експертиза потвърждава самоличността на трупа и едва тогава става ясно, че похитеният Стоянов е мъртъв. Няколко месеца след екзекуцията Манол Хаджиев също е ликвидиран. Той е очистен от серийния убиец Недялко Момата, който пък умира от инфаркт в затвора.

Като мотив за убийството прокуратурата посочва отказ от страна на Стоян Стоянов да закупи терен до базата на фирмата си “Гранити” в Бургас, който неофициално бил собственост на Станислав Михайлов.

Двамата се скарали заради цената, като неразбирателството им прераснало в сериозен конфликт. Именно по този повод е била последната среща на Стоянов минути преди да бъде отвлечен и убит.

Видял се с магистрата Панайот Генков, с когото били приятели. Генков дал на Стоян мобилния телефон на Михайлов, за да разговарят. Двамата се разделили около 19,30 ч. Половин час по-късно, след като паркирал автомобила си в подземен гараж на жилищната кооперация в кв. “Братя Миладинови”, Стоянов е похитен от двама въоръжени мъже.

Натъпкан е в джип и отведен на среща със Станислав Михайлов и Галин Костов на паркинг в Обзор, твърдят разследващите. Там обаче споразумение за имота не било постигнато, Стоян дори заплашил, че ще подаде сигнал в прокуратурата.

По пътя обратно към Бургас е застрелян с куршум в тила, докато се облекчавал по малка нужда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него