Юнкер в последното си слово пред ЕП: Да се борим с глупавия национализъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/7722339 www.24chasa.bg
Снимки: Ройтерс

В последното си слово пред Европейския парламент в качеството си на председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за борба с "глупавия национализъм".

Още преди да започне да говори, той бе посрещнат от повечето от присъстващите в залата евродепутати на крака и с ръкопляскания, предаде БТА.

Юнкер отчете сред постиженията на ръководената от него ЕК приемането на нови правила за командированите работници, така че да се получава еднакво възнаграждание за един и същи труд, положен на едно и също място. Постижение по неговите думи е и намирането на решение по въпроса с икономиката на Гърция. Възвърнахме достойнството на гръцкия народ, заяви той.

Председателят на ЕК добави, че в последните години стотици хиляди мигранти са били спасени в Средиземно море. Юнкер призова Африка да не бъде разглеждана само през призмата на миграцията. По неговите думи африканският континент няма нужда само от европейска щедрост, а от съпричастие и сътрудничество, създаване на работни места. Можеше да бъде по-добре, ако бяха възприети всички предложения на ЕК за разселването на мигрантите и за промени в правилата за миграцията, добави той.

В областта на икономиката Юнкер отчете сключването на 15 нови двустранни търговски споразумения, разкриването на един милион работни места в ЕС благодарение на новия инвестиционен план на комисията. Юнкер отбеляза, че ръководената от него ЕК е предложила 84 на сто по-малко законодателни промени в сравнение със своите предшественици.

Сред своите разочарования Юнкер посочи липсата на напредък по въпроса с обединението на Кипър, неуспеха на преговорите за споразумение с Швейцария, както и за създаването на банков съюз със споделена отговорност за влоговете на европейските граждани. Той призова занапред Съветът на ЕС да може да приема решения в областта на външната политика не с единодушие, а с мнозинство.

Влиянието на ЕС по света намалява. Най-големият световен принос на ЕС е опазването на мира на нашия континент. Трябва да се гордеем с мира в Европа, защото в последното столетие тук имаше кръвопролитни войни. Трябва да привлечем младите в разговора за мира и войната, защото иначе уроците от миналото ще бъдат забравени, призова Юнкер.

Юнкер в последното си слово пред ЕП: Да се борим с глупавия национализъм

Юнкер в последното си слово пред ЕП: Да се борим с глупавия национализъм

Юнкер в последното си слово пред ЕП: Да се борим с глупавия национализъм

Жан-Клод Юнкер и Найджъл Фараж
Жан-Клод Юнкер и Найджъл Фараж

С Доналд Туск
С Доналд Туск

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!