Юнкер в последното си слово пред ЕП: Да се борим с глупавия национализъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/7722339 www.24chasa.bg
Снимки: Ройтерс

В последното си слово пред Европейския парламент в качеството си на председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за борба с "глупавия национализъм".

Още преди да започне да говори, той бе посрещнат от повечето от присъстващите в залата евродепутати на крака и с ръкопляскания, предаде БТА.

Юнкер отчете сред постиженията на ръководената от него ЕК приемането на нови правила за командированите работници, така че да се получава еднакво възнаграждание за един и същи труд, положен на едно и също място. Постижение по неговите думи е и намирането на решение по въпроса с икономиката на Гърция. Възвърнахме достойнството на гръцкия народ, заяви той.

Председателят на ЕК добави, че в последните години стотици хиляди мигранти са били спасени в Средиземно море. Юнкер призова Африка да не бъде разглеждана само през призмата на миграцията. По неговите думи африканският континент няма нужда само от европейска щедрост, а от съпричастие и сътрудничество, създаване на работни места. Можеше да бъде по-добре, ако бяха възприети всички предложения на ЕК за разселването на мигрантите и за промени в правилата за миграцията, добави той.

В областта на икономиката Юнкер отчете сключването на 15 нови двустранни търговски споразумения, разкриването на един милион работни места в ЕС благодарение на новия инвестиционен план на комисията. Юнкер отбеляза, че ръководената от него ЕК е предложила 84 на сто по-малко законодателни промени в сравнение със своите предшественици.

Сред своите разочарования Юнкер посочи липсата на напредък по въпроса с обединението на Кипър, неуспеха на преговорите за споразумение с Швейцария, както и за създаването на банков съюз със споделена отговорност за влоговете на европейските граждани. Той призова занапред Съветът на ЕС да може да приема решения в областта на външната политика не с единодушие, а с мнозинство.

Влиянието на ЕС по света намалява. Най-големият световен принос на ЕС е опазването на мира на нашия континент. Трябва да се гордеем с мира в Европа, защото в последното столетие тук имаше кръвопролитни войни. Трябва да привлечем младите в разговора за мира и войната, защото иначе уроците от миналото ще бъдат забравени, призова Юнкер.

Юнкер в последното си слово пред ЕП: Да се борим с глупавия национализъм

Юнкер в последното си слово пред ЕП: Да се борим с глупавия национализъм

Юнкер в последното си слово пред ЕП: Да се борим с глупавия национализъм

Жан-Клод Юнкер и Найджъл Фараж
Жан-Клод Юнкер и Найджъл Фараж

С Доналд Туск
С Доналд Туск

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ

Синята легенда и бивш национал Даниел Боримиров може да не рита отдавна, но финтира умело с маската си. Топпапараците на "България Днес" уловиха футболиста да носи по четири различни начина предпазното си средство в рамките на няколко минути. Боримиров ту е покрил цялото си лице, ту сложил маската под носа си, ту го дърпа напред-назад