България заслужи да падне мониторингът, обяви ЕК без нито една забележка (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7722840 www.24chasa.bg
Димитрис Аврамопулос след заседание на колежа на Европейската комисия в Страсбург СНИМКА: Кристина Кръстева

Европейската комисия счита, че напредъкът по финалните препоръки от Механизма за сътрудничество и оценка е достатъчен, за да се изпълни ангажиментът на България, направен при нейното присъединяване към ЕС.

Това обяви еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос след заседание на колежа на Европейската комисия в Страсбург.

Днес излезе докладът на ЕК, според който направеното от страната ни е достатъчно, за да се каже, че предстои приключване на мониторинга. Документът е положителен и очертава ясно постигнатите резултати и необратимостта на осъществените реформи в страната ни.

Прогресът на България от последния доклад през ноември 2018 г. продължи. Установихме усилията на българското правителство. Докато Румъния не e изпълнила допълнителните препоръки от преди година и за нея възможни остават различни варианти, обясни комисар Аврамопулос.

По-рано днес в обръщението си пред Европейския парламент в Страсбург председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза от трибуната: “Още в началото на мандата си заявих, че бих искал Механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС.”

За да падне мониторингът, е нужно становища да дадат Европейският съвет и Европейският парламент да дадат становища. Според Аврамопулос процесът ще отнеме поне един месец - време и вероятно ще бъде завършен от новия мандат на ЕК с председател Урсула фон дер Лайен.

Това е единственият доклад по механизма, в който не са формулирани препоръки или бъдещи ангажименти по показателите на механизма и следващ доклад не се предвижда, изтъкват запознати отвътре. В него няма нито една забележка към българската държава.

От днешния доклад става ясно, че ЕК дава висока оценка на България за създаването на Съвета за сътрудничество и координация, който ще започне да действа след при официалното приключване на Механизма за сътрудничество и оценка и ще гарантира продължаващ диалог с комисията. Похвалена е и готовността на страната ни да сътрудничи с европейските органи.

Както и активното сътрудничество на кабинета “Борисов” със Службата за подкрепа на структурни реформи на ЕК за укрепване на капацитета на Инспектората към Висшия съдебен съвет и за регулиране на натовареността в органите на съдебната власт.

Високо са оценени всеобхватните реформи на общата антикорупционна институционална рамка, осъществени от правителството през последните две години, които вече дават резултат.

Комисията отбелязва решимостта на българското правителство за въвеждане на процедури по отношение на отчетността на главния прокурор о за гарантиране на съдебната независимост, и то по начин, едновременно отговарящ на препоръките на Венецианската комисия и зачитащ българския конституционен ред.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",