България заслужи да падне мониторингът, обяви ЕК без нито една забележка (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7722840 www.24chasa.bg
Димитрис Аврамопулос след заседание на колежа на Европейската комисия в Страсбург СНИМКА: Кристина Кръстева

Европейската комисия счита, че напредъкът по финалните препоръки от Механизма за сътрудничество и оценка е достатъчен, за да се изпълни ангажиментът на България, направен при нейното присъединяване към ЕС.

Това обяви еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос след заседание на колежа на Европейската комисия в Страсбург.

Днес излезе докладът на ЕК, според който направеното от страната ни е достатъчно, за да се каже, че предстои приключване на мониторинга. Документът е положителен и очертава ясно постигнатите резултати и необратимостта на осъществените реформи в страната ни.

Прогресът на България от последния доклад през ноември 2018 г. продължи. Установихме усилията на българското правителство. Докато Румъния не e изпълнила допълнителните препоръки от преди година и за нея възможни остават различни варианти, обясни комисар Аврамопулос.

По-рано днес в обръщението си пред Европейския парламент в Страсбург председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза от трибуната: “Още в началото на мандата си заявих, че бих искал Механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС.”

За да падне мониторингът, е нужно становища да дадат Европейският съвет и Европейският парламент да дадат становища. Според Аврамопулос процесът ще отнеме поне един месец - време и вероятно ще бъде завършен от новия мандат на ЕК с председател Урсула фон дер Лайен.

Това е единственият доклад по механизма, в който не са формулирани препоръки или бъдещи ангажименти по показателите на механизма и следващ доклад не се предвижда, изтъкват запознати отвътре. В него няма нито една забележка към българската държава.

От днешния доклад става ясно, че ЕК дава висока оценка на България за създаването на Съвета за сътрудничество и координация, който ще започне да действа след при официалното приключване на Механизма за сътрудничество и оценка и ще гарантира продължаващ диалог с комисията. Похвалена е и готовността на страната ни да сътрудничи с европейските органи.

Както и активното сътрудничество на кабинета “Борисов” със Службата за подкрепа на структурни реформи на ЕК за укрепване на капацитета на Инспектората към Висшия съдебен съвет и за регулиране на натовареността в органите на съдебната власт.

Високо са оценени всеобхватните реформи на общата антикорупционна институционална рамка, осъществени от правителството през последните две години, които вече дават резултат.

Комисията отбелязва решимостта на българското правителство за въвеждане на процедури по отношение на отчетността на главния прокурор о за гарантиране на съдебната независимост, и то по начин, едновременно отговарящ на препоръките на Венецианската комисия и зачитащ българския конституционен ред.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учителка удряла ученик, защото пишел бавно. 9-годишното момче учи във видинското училище "Любен Каравелов". Майка му разказва, че в средата на миналата седмица получава обаждане от учителката. "Учителката ми се обади и каза, че детето пише бавно и му се е скарала. След това детето я вбесило и тя го нашамарила", разказва Магдалена Каменова

Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино. Занапред ще бъде така - сама ще си го купувам и поставям

Мис България 2019 Радинела Чушева се отдаде на спа ваканция в австрийския ски курорт Шладминг. Бившата адреналинка сподели кадри, на които се радва на топлите води във външния басейн на луксозен биохотел, от който се разкрива чудесна гледка към планинските върхове. Само преди седмица тя стана носител на приза "Секссимвол на 2019"