БАТ коментира рекордно ниските нива на нелегална търговия с цигари в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7722955 www.24chasa.bg

Това е резултат от работата на правителството и държавните институции, казва Мила Маречкова, управител и директор „Маркетинг и търговия” в „Бритиш Американ Табако България”

- Г-жо Маречкова, току-що бяха представени последните резултати от проучването на празните опаковки, с които се измерват нивата на незаконна търговия у нас. Как ще ги коментирате?

- Данните са от независимо изследване на „Нилсен”, организирано от пет тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“, част от която е и „Бритиш Американ Табако” в България. С проучването, което провеждаме от 2010 г. насам, се измерва нивото на незаконна търговия с цигари в страната чрез събиране и анализ на празни опаковки от цигари през всяко тримесечие.

Представихме последните резултати за тази година до момента, като за пореден път те показват тенденция за поддържане на ниски нива. Новите данни регистрират най-нисък дял на незаконната търговия с цигари, откакто се провежда изследването –

само 3,4% към средата на 2019 г.

при над 30% през минали години. Ако сравним страната ни по този показател с други държави-членки, където се провежда същото проучване, България е с най-ниски нива.

Постигнатото до момента у нас е пример за силно изразените ангажименти както на правителството, така и на всички правоохранителни органи на базата на ефективната координация между тях. Всичко това доведе до тези изключително ниски нива на нелегалната търговия, за което бихме искали да им благодарим. В тази връзка приветстваме и инициираните промени в Наказателния кодекс, които последваха след разбиването на нелегалните фабрики в страната. Намаляването на нелегалната търговия

предпазва пазара от продукти с неясен произход

и увеличава приходите в държавния бюджет. Вярвам, че работата и сътрудничеството на държавните институции и индустрията ще продължат и занапред.

- В ЕС от тази година се въведе т.нар. система за маркиране и проследяване на цигарите и тютюна за пушене. Какви са вашите наблюдения и успешно ли е въведена системата в България?

- Страната ни беше една от първите в ЕС, която стартира системата. Случи се благодарение на изключителната работа на отговорните институции у нас - Министерство на финансите, агенция „Митници” и печатницата на БНБ. Това включваше издаване на

уникални идентификатори за опаковките

чрез назначаване на издател на идентификатори за пазара у нас.

Това е една от най-мащабните системи в ЕС, която се прилага в нашата индустрия. Системата за маркиране и проследяване на тютюневите изделия влезе в сила от 20 май тази година, като обхвана цигарите и тютюна за пушене с основна цел противодействие на незаконната търговия. Благодарение на нея може да се проследи движението на една потребителска опаковка от производителя до първия обект за продажба на дребно на съответния пазар, където продуктът е реализиран.

- Как виждате бъдещето на тютюневата индустрия?

- През последните няколко години тютюневата индустрия претърпя много промени – бяха въведени нови и допълнителни регулации, наблюдават се нови актуални тенденции. В момента се намираме в

нова ера на развитие

в своята дългогодишна история. Част от работа на БАТ през годините е насочена към множество иновации и проучвания за оценка и разработване на потенциално по-малко рискови продукти, които са част от портфолиото на БАТ.