Европейската комисия: Загрижени сме за развитието на съдебната реформа в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723019 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Развитието на ситуацията с реформата на съдебната система и борбата с корупцията в Румъния през първите девет месеца на 2019 г. бе причина за сериозна загриженост, а Европейската комисия бе принудена да информира румънските власти през май 2019 г., че ако не предприемат необходимите подобрения или предприемат нови негативни стъпки, Комисията ще вземе мерки в съответствие с рамката за правовата държава и параметрите на Механизма за сътрудничество и проверка. Това се посочва в най-новия доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, който бе одобрен днес от колегиума на комисарите, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Докладът анализира ситуацията в Румъния от ноември 2018 г. Документът посочва, че след последния доклад Европейската комисия е била принудена на няколко пъти да изпраща на румънските власти своята загриженост относно правовата държава във връзка с развитията в реформата на съдебната система и борбата с корупцията. Всеки път Комисията потвърждаваше отстъплението от напредъка, постигнат в предишни години, и фактът, че това развитие предизвиква сериозна загриженост.

Европейската комисия изразява съжаление, че Румъния не е приложила допълнителните препоръки, направени през ноември 2018 г., които са били в пълно съгласие с позициите и на други институции. Въпросните препоръки трябва да бъдат приложени, за да се възстанови процесът на реформи и страната да се върне в траекторията за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка, както предвиждаше докладът от януари 2017 г. Комисията изразява готовност да окаже подкрепа на румънските власти с тази цел. Комисията ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията посредством Механизма за сътрудничество и проверка, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия относно доклада.

Комисията приветства факта, че през юни румънското правителство е изразило желание да промени подхода си и взема предвид това, че са били положени усилия за участие в нови консултации и диалог със съдебната система. Комисията очаква с нетърпение този ангажимент да бъде отразен в законодателството и в други конкретни действия. Напредъкът предполага конкретни стъпки - както законодателни, така и административни, по отношение на препоръките в този доклад.

Ключовите институции в Румъния трябва заедно да дадат доказателство за твърд ангажимент към независимостта на съдебната система и борбата с корупцията и да осигурят ефективност на националните гаранции и на системата за контрол и равновесие, се посочва в доклада.

В доклада от ноември 2018 г. Европейската комисия стигна до заключение, че необратимостта на напредъка в Румъния е поставена под въпрос. Затова към 12-те препоръки от доклада от януари 2017 г., бяха добавени още осем допълнителни препоръки, припомня Аджерпрес.

Европейският парламент и Европейският съвет подкрепиха тази позиция. Европейският парламент прие резолюция, с която поиска сътрудничество и изтъкна опасностите пред правовата държава в Румъния. В заключенията на Европейския съвет от декември 2018 г. изрично бе поискано от Румъния да приложи на практика допълнителните препоръки, припомня Аджерпрес.