Дънчила: Мониторингът е дискриминация на Румъния и България спрямо останалите страни в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723381 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

И.д. премиерът на Румъния Виорика Дънчила заяви днес, че Механизмът за сътрудничество и проверка е дискриминация на Румъния и България спрямо останалите страни членки на ЕС, съобщава информационният сайт Зиаре.

Дънчила каза, че процесът на наблюдение, на който са подложени двете страни, трябва или да бъде премахнат, или да бъде разширен на ниво всички страни членки на ЕС.

Европейската комисия оповести днес поредните си доклади по Механизма за сътрудничество и проверка за Румъния и България. Докато Румъния е остро критикувана, за България Европейската комисия препоръчва отмяна на механизма, посочва Зиаре.

Информационният сайт отбелязва, че двете страни са били наблюдавани в един и същ период и много пъти е бил поставян въпрос за разделянето им, защото Румъния е напредвала много с реформите. Ето че нещата се преобърнаха драматично през последните три години, откакто Социалдемократическата партия е на власт в Букурещ, коментира сайтът.

В доклада за Румъния Европейската комисия посочва, че страната не е изпълнила препоръките от последния доклад от ноември 2018 г. Наред с това Комисията бе принудена неколкократно да изразява своята загриженост от мерките, които румънските власти предприемаха в сферата на съдебната система и борбата с корупцията.

Виорика Дънчила, чието правителство бе свалено с вот на недоверие на 10 октомври, подчерта, че ръководеният от нея кабинет не се е месил в правосъдието и не е приемал извънредни правителствени постановления в тази сфера. Тя обвини президента Клаус Йоханис, че не е използвал възможностите, които му предоставя статутът на държавен глава, за да настоява за приемане на Румъния в Шенген и за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка.

Дънчила изрази увереност, че в следващия доклад по механизма Йоханис ще бъде предмет на критики, защото е поискал премахване на Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система и оставка на главния прокурор на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. (Йоханис призова за тази оставка във връзка с реакцията на властите при случай на убийство на непълнолетно момиче през лятото - бел. ред.)

Следващия месец в Румъния ще се състоят президентски избори, на които Виорика Дънчила се надява да достигне до втори тур с Клаус Йоханис.