2020-а: 234 млн. лева повече за болниците, отиват за вдигане на заплатите на лекари и сестри

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723403 www.24chasa.bg
Здравният министър Кирил Ананиев откри във вторник нов компютърен томограф и обновено отделение по хемодиализа в МБАЛ-Добрич.

Рекордните 4,745 млрд. за здраве догодина

С 233, 8 млн. лв. повече ще разполагат болниците догодина. Това предвижда проектът за бюджета на здравната каса за 2020-а. С тях ще се повишат цените на голям брой клинични пътеки, като се очаква значителна част от ръста да отиде за повишаване на заплатите на медицинските сестри и останалите здравни работници.

Средствата са с близо 34 млн. лв. повече от 200-те млн. лв., които здравният министър Кирил Ананиев обеща на 7 октомври след пореден протест на здравни специалисти. Сестри и лаборанти от март насам настояват за по-добри условия на труд и стартово заплащане от поне 950 лв. за всички, както е записано в колективния трудов договор.

Предвидените пари за болниците са почти половината от общия бюджет, с който ще разполага НЗОК догодина. Според проекта той ще бъде близо 4,745 млрд. лв. спрямо 4, 299 млрд. лв. за 2019 г.

Това реално е с 445 млн. лв. повече, въпреки че в мотивите към проекта е разписана сумата 394,7 млн. лв. И въпреки сериозното увеличение засега не става ясно защо то е по-ниско от това през 2019 г., което бе в размер на 490 млн. лв., при условие че и минималната работна заплата, и средният осигурителен доход ще се повишат през 2020-а.

Освен за болниците голям ръст има и в парите за лекарства - 126 млн. лв. повече, или общо 1,245 млрд. лв., от които близо 467 млн. лв. ще са за онколекарства. От догодина обаче влиза за първи път и нова мярка за контрол на разходите за медикаменти - част от мерките за управление на шефа на касата д-р Дечо Дечев. Тя предвижда фармацевтичните компании да възстановяват средствата, които НЗОК им е заплатила, ако при проследяване на ефекта на дадени медикаменти не бъде постигнат определен резултат. Обикновено това са нови терапии и онколекарства.

Доста по-малко са предвидените средства за лечение в чужбина. За т. г. по това перо касата разполагаше със 160 млн. лв., голяма част от които обаче бяха заложени за раплащане на дълговете към чужди здравни каси. През 2020 г. бюджетът е орязан с повече от половината - предвидени са 70 млн. лв. В същото време на заседание на парламентарната здравна комисия в края на септември д-р Дечев обяви, че средствата за лечение на българите в чужбина ще нарастват. Неразплатените към 30 юни дългове пък са в размер на 271 млн. лв.

Увеличението за изследвания също е доста по-скромно спрямо това през 2019 г. То е с 4 млн. лв. на фона на 10 млн. лв. за тази година. Парите за личните лекари са с 19 млн. лв. повече и така джипитата ще разполагат с общо 244 млн. лв., с 6 млн. лв. по-малко от исканите от тях 25 млн. лв.

12,8 млн. лв. повече са предвидени за зъболекарите, чийто бюджет ще е близо 180 млн. лв.

От догодина здравната каса ще осигурява помощните средства за инвалидите, след като това условие бе прието в новия Закон за хората с увреждания. За целта НЗОК ще получи трансфер от здравното министерство в размер на 38 млн. лв.

Заедно с бюджета на Министерството на здравеопазването парите за здраве догодина ще са общо с 500 млн. лв. повече, обобщи министър Кирил Ананиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко