2020-а: 234 млн. лева повече за болниците, отиват за вдигане на заплатите на лекари и сестри

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723403 www.24chasa.bg
Здравният министър Кирил Ананиев откри във вторник нов компютърен томограф и обновено отделение по хемодиализа в МБАЛ-Добрич.

Рекордните 4,745 млрд. за здраве догодина

С 233, 8 млн. лв. повече ще разполагат болниците догодина. Това предвижда проектът за бюджета на здравната каса за 2020-а. С тях ще се повишат цените на голям брой клинични пътеки, като се очаква значителна част от ръста да отиде за повишаване на заплатите на медицинските сестри и останалите здравни работници.

Средствата са с близо 34 млн. лв. повече от 200-те млн. лв., които здравният министър Кирил Ананиев обеща на 7 октомври след пореден протест на здравни специалисти. Сестри и лаборанти от март насам настояват за по-добри условия на труд и стартово заплащане от поне 950 лв. за всички, както е записано в колективния трудов договор.

Предвидените пари за болниците са почти половината от общия бюджет, с който ще разполага НЗОК догодина. Според проекта той ще бъде близо 4,745 млрд. лв. спрямо 4, 299 млрд. лв. за 2019 г.

Това реално е с 445 млн. лв. повече, въпреки че в мотивите към проекта е разписана сумата 394,7 млн. лв. И въпреки сериозното увеличение засега не става ясно защо то е по-ниско от това през 2019 г., което бе в размер на 490 млн. лв., при условие че и минималната работна заплата, и средният осигурителен доход ще се повишат през 2020-а.

Освен за болниците голям ръст има и в парите за лекарства - 126 млн. лв. повече, или общо 1,245 млрд. лв., от които близо 467 млн. лв. ще са за онколекарства. От догодина обаче влиза за първи път и нова мярка за контрол на разходите за медикаменти - част от мерките за управление на шефа на касата д-р Дечо Дечев. Тя предвижда фармацевтичните компании да възстановяват средствата, които НЗОК им е заплатила, ако при проследяване на ефекта на дадени медикаменти не бъде постигнат определен резултат. Обикновено това са нови терапии и онколекарства.

Доста по-малко са предвидените средства за лечение в чужбина. За т. г. по това перо касата разполагаше със 160 млн. лв., голяма част от които обаче бяха заложени за раплащане на дълговете към чужди здравни каси. През 2020 г. бюджетът е орязан с повече от половината - предвидени са 70 млн. лв. В същото време на заседание на парламентарната здравна комисия в края на септември д-р Дечев обяви, че средствата за лечение на българите в чужбина ще нарастват. Неразплатените към 30 юни дългове пък са в размер на 271 млн. лв.

Увеличението за изследвания също е доста по-скромно спрямо това през 2019 г. То е с 4 млн. лв. на фона на 10 млн. лв. за тази година. Парите за личните лекари са с 19 млн. лв. повече и така джипитата ще разполагат с общо 244 млн. лв., с 6 млн. лв. по-малко от исканите от тях 25 млн. лв.

12,8 млн. лв. повече са предвидени за зъболекарите, чийто бюджет ще е близо 180 млн. лв.

От догодина здравната каса ще осигурява помощните средства за инвалидите, след като това условие бе прието в новия Закон за хората с увреждания. За целта НЗОК ще получи трансфер от здравното министерство в размер на 38 млн. лв.

Заедно с бюджета на Министерството на здравеопазването парите за здраве догодина ще са общо с 500 млн. лв. повече, обобщи министър Кирил Ананиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!