Предложеният за премиер на Румъния: Препоръките на ЕК да се изпълнят възможно най-скоро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723423 www.24chasa.bg
Лудовик Орбан Снимка: Ройтерс

Предложеният за нов румънски премиер Лудовик Орбан заяви днес, че е необходим много сериозен анализ на всички критики и че препоръките от доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка трябва да бъдат приложени на практика във възможно най-кратък срок, предадоха агенция Аджерпрес и БТА.

"Трябва да бъде направен много сериозен анализ на всички критики, възражения, искания и препоръки от доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Те трябва да бъдат съгласувани с позициите на Венецианската комисия и трябва да бъде приет план за действие за прилагане на препоръките", каза Лудовик Орбан, който е лидер на Национално-либералната партия (НЛП).

Орбан посочи, че НЛП е изработила проект на решение, с който иска експертизата на Европейската комисия и на Венецианската комисия за промените в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и правосъдните закони.

Лудовик Орбан подчерта, че НЛП иска независимо правосъдие, еднакво за всички, което да спазва правата и основните свободи, което да не бъде подложено на какъвто и да било натиск от страна на политическата власт и което да спазва всички практики и стандарти на европейско равнище, както и чл. 2 от Договора за правовата държава.
Лидерът на НЛП посочи още, че Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система, който бе създаден със съдебната реформа на Социалдемократическата партия, трябва да бъде премахнат.

"Трябва да бъде разпуснат. НЛП има (готов) проектозакон (за това). След встъпването в длъжност на новото правителство ще започнем пряк диалог с европейските партньори, ще договорим график и план за действие, който ще позволи във възможно най-кратък срок и Румъния да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка. Но има само един път - прилагане на практика на препоръките от доклада", посочи Лудовик Орбан, цитиран от Аджерпрес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",