Предложеният за премиер на Румъния: Препоръките на ЕК да се изпълнят възможно най-скоро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723423 www.24chasa.bg
Лудовик Орбан Снимка: Ройтерс

Предложеният за нов румънски премиер Лудовик Орбан заяви днес, че е необходим много сериозен анализ на всички критики и че препоръките от доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка трябва да бъдат приложени на практика във възможно най-кратък срок, предадоха агенция Аджерпрес и БТА.

"Трябва да бъде направен много сериозен анализ на всички критики, възражения, искания и препоръки от доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Те трябва да бъдат съгласувани с позициите на Венецианската комисия и трябва да бъде приет план за действие за прилагане на препоръките", каза Лудовик Орбан, който е лидер на Национално-либералната партия (НЛП).

Орбан посочи, че НЛП е изработила проект на решение, с който иска експертизата на Европейската комисия и на Венецианската комисия за промените в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и правосъдните закони.

Лудовик Орбан подчерта, че НЛП иска независимо правосъдие, еднакво за всички, което да спазва правата и основните свободи, което да не бъде подложено на какъвто и да било натиск от страна на политическата власт и което да спазва всички практики и стандарти на европейско равнище, както и чл. 2 от Договора за правовата държава.
Лидерът на НЛП посочи още, че Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система, който бе създаден със съдебната реформа на Социалдемократическата партия, трябва да бъде премахнат.

"Трябва да бъде разпуснат. НЛП има (готов) проектозакон (за това). След встъпването в длъжност на новото правителство ще започнем пряк диалог с европейските партньори, ще договорим график и план за действие, който ще позволи във възможно най-кратък срок и Румъния да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка. Но има само един път - прилагане на практика на препоръките от доклада", посочи Лудовик Орбан, цитиран от Аджерпрес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска