Захариева: Дори мониторинговият доклад да отпадне, трябва да продължим работата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723743 www.24chasa.bg

Дори мониторинговият доклад да бъде прекратен, трябва да продължим работата по реформите. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред Би Ти Ви.

България за първи път от 18-ия си доклад след 12 г. получава категоричен такъв, че е изпълнила всички критерии и това според комисията трябва да е последният доклад, тоест, че той трябва да отпадне, обясни Захариева. Припомни, че решението такива доклади да се правят на България, както и на Румъния, е взето преди страните да влязат в съюза.

На въпрос дали да очакваме нов мониторингов доклад тя отговори: От много години и в ЕП и в ЕК са обсъждани предложения и резолюции, които България подкрепя за създаване на хоризонтален всеобхватен механизъм за подкрепяне на правото в целия Европейски съюз. Има предложение на комисията за създаване на такъв механизъм и той ще бъде за всички страни. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки.

Разликата между България 2007 г. и 2019 г. е огромна. Направихме и механизъм, който следи за спазването на реформите. Хората трябва да чувстват удоволетворение от системата. За съжаление не я чувстват все още. И самата съдебна система си вижда проблемите, при правителството е същото, каза още тя.

Поздравявам Хърватия, че е готова за Шенген. Такова решение е прието за България през 2011 г. и след това е препотвърдено с редица документи. Финалните решения предстоят. Неслучайно комисията подчертава, че Шенген ще бъде много по-силен с България, Румъния и Хърватия в него, каза вицепремиерът.

Захариева коментира и срещата си с руския министър на външните работи Сергей Лавров в понеделник в Москва.

Имахме много конструктивни и честни разговори. Не мога да ви отговоря защо 8 г. не е ходил външен министър на посещение в Москва. Но това не означава, че ние не сме се виждали. Тази година е важна за нашите отношения. Навършват се 140 г. от създаването на Българската дипломатическа служба, заяви тя.

Нерешени проблеми с имотите има от 10 г. - с нашите имоти в Русия. 10 г. комисията не се беше събирала. Сега получихме документа за земите. По отношение на руските имоти в България въпросите са решени. Чух такива слухове и държа да ги изясня. Има спор на дружество на руски граждани в България и самата руска държава по отношение на една ловна хижа в Панчарево, обясни Захариева.

Докато в Сирия има напрежение съществува риск за цяла Европа. Засега няма увеличение на напрежението заради военните действия. Много важно е да продължим да изпълняваме споразумението между  ЕС и Турция от 2016 г. и това е нашият призив, коментира Захариева за военното положение в Сирия.

Винаги сме били "за" Македония да влезе в Европейския съюз. Следим за напредъка между българо-македонската комисия. Но ние казваме, че трябва да скъсат с реториката от Титово време. Ако искаш да си член на ЕС, няма как да ползваш тази реторика. Цялата идея за македонизма на Тито и Сталин се основава на България и българския език. Няма как да забравим и да се правим, че не виждаме какво става там. Ние знаем каква е историята, но за тях е важно да изяснят тази история за бъдещето си и това на поколенията си, категорична бе тя.

На въпрос заминал ли е вече ексшефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев като консул в Испания и ще се справи ли с работата, отговори: Мисля, че още не. Тези заповеди се издават от моя постоянен секретар, но това ще стане скоро. Мисля, че ще се справи. Той е юрист.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи