Хибридният ориз от трето поколение отчита високи добиви в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723884 www.24chasa.bg

Хибридният ориз от трето поколение, разработен от Юен Лунпин – „бащата на хибридния ориз" и неговият екип представиха тази седмица постигнатия висок добив от зърнената култура.

Крайният добив от вида G3-1S/P19 е бил 1046 кг на му (667 кв.м.). Оризът е отгледан в две площи в село Цинджу в централната провинция Хунан, предаде "Радио Китай".

„Една от най-важните характеристики на третото поколение ориз е, че има по-кратък период на растеж", казва Циен Циен, заместник директор на Китайския институт за изследване на ориза. Докато в миналото хибридните сортове в Китай са отнемали от 160 до 180 дни да пораснат (от сеитбата до узряването), сега този срок е съкратен до около 125 дни. Според експерта по-краткият срок намалява също употребата на пестициди и торове, което от своя страна съкращава разходите и подобрява ефективността на производството.

Третото поколение хибриден ориз е също така по-лесен за отглеждане от обикновените земеделци.

Понастоящем средният добив на ориз в Китай е около 500 кг на му. Обикновените земеделци произвеждат от 500 до 700 кг на му с отглеждането на хибриден ориз от второ поколение. Китай в момента изхранва около 20% от населението на света с по-малко от 9% от глобалната орна земя. Юен, който разработва първия хибриден сорт ориз през 70те години, е поставил множество световни рекорд в сферата през последните години. Огромен принос на Китай в областта на продоволствената сигурност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",