Близки на убита заради ревност жена на протест, след като съд махна 10 г. затвор на Георги Генов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7724118 www.24chasa.bg
Георги Генов Снимка: Архив

Близки на убита от съпруга си Катя Генова излязоха на протест, след като Върховният касационен съд намали присъдата на убиеца с 10 години, съобщава Нова твТе определиха съдебното решение като „безумно, нечовешко и жестоко”.

Преди 2 години Катя Генова беше намушкана смъртоносно от мъжа си в центъра на Пещера заради ревност. Георги Генов първоначално бе осъден на 30 години затвор, но Върховният касационен съд намали присъдата му с 10 години.

Убиецът - 45-годишният Георги Генов, нанесъл 17 удара с нож на съпругата си, която го напуснала заради семейно насилие. Това стана на 1 септември 2017 г. на оживено кръстовище в Пещера, пред очите на десетки свидетели.

„Той я причакал. Вървял е след рейса и тя го е видяла обаче не е очаквала, че ще я убие. Дъщеря ми е мислила, че ще се скарат, ще спорят и ще си дойде. А той е започнал да я бие и след това я повалил на земята, извадил нож и я е намушкал 17 пъти”, разказа майката на убитата.

Впоследствие мъжът избяга и беше обявен за издирване. Полицията го открила в къща в софийското село Мухово.

Според адвокатите и баща му, убиецът обаче не е избягал и не се е укривал – утежняващи вината обстоятелства.

„Не се е крил. Това си е негова къща. Дошъл е тук да се усамоти, на спокойствие. И ние дойдохме заедно с полицаите. Те ме попитаха къде е вилата? Аз казах в Мухово. Бил е бесен, че жена му го е напуснала”, посочва бащата на Георги.

Тезата на защитата след пълните самопризнания е, че убиецът е действал спонтанно, бил е афектиран и не е осъзнавал какво прави.

Генов получи 30-години затвор, след като направи самопризнания и поиска процесът да се гледа по съкратеното следствие. Преди дни Върховният касационен съд намали наказанието с 10 години. Като мотиви магистратите посочиха, че мъжът не е действал умишлено, а самото убийство е станало спонтанно, без да бъде обмислено. Като смекчаващи вината обстоятелства са отчетени трудовата му ангажираност и изразеното в съдебната зала съжаление.

„Той я причакал. Вървял е след рейса и тя го е видяла обаче не е очаквала, че ще я убие. Дъщеря ми е мислила, че ще се скарат, ще спорят и ще си дойде. А той е започнал да я бие и след това я повалил на земята, извадил нож и я е намушкал 17 пъти”, разказва майката на убитата.

Заради забравен подпис на съдия в протокола делото за убийството два пъти се гледаше в Окръжния съд в Пазарджик.

„По съкратеното производство много факти остават неразкрити. Той я е убил съвсем умишлено. Взел е нож от дома му. Значи го е бил решил предварително. Децата на дъщеря ми останаха на улицата. Дядо им смени ключалката. Аз ги прибрах. Баща им не ги потърси след смъртта на Катя”, разказа в ефира на „Здравей, България” майката на убитата Катя.