НЗОК поема патерици и протези от юли 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725583 www.24chasa.bg
Жени Начева

Чак от 1 юли здравната каса ще поеме напълно дейността по отпускане и заплащане на протези, инвалидни колички, патерици и други помощни средства за инвалиди. В първите 6 месеца на 2020 г. НЗОК ще заплаща помощните средства, но хората ще кандидатстват за тях и ще ги получават от социалните служби по местоживеене.

Това обясни Жени Начева, председател на надзора на касата, след негово заседание, на което с един въздържал се бе одобрен пректобюджетът на НЗОК за 2020 г. Той предвижда увеличение на парите с около 400 млн. лв., като 38 млн. лв. от допълнителните средства са именно за помощни средства за инвалиди.

“30 юни е гратисен максимален период, тъй като предстои провеждане на поръчки за предоставянето на тези медицински изделия. Може да се организираме и по-рано”, каза Начева и допълни, че до проблеми или напрежение няма да се стигне. Промяната цели да се подобрят качеството на предоставяните средства и редът, по който хората ги получават, каза още зам.-министърката на здравеопазването.

Здравната каса да не плаща такса на НАП за това, че приходната агенция събира осигурителните вноски. Такава законова промяна са предложили на заседанието на надзора представителите на работодателите и тя е била приета и ще бъде предложена на парламента. Според доклад на Сметната палата НЗОК е единствената институция, която има подобно задължение, за което през 2020 г. е предвидено да задели 5 млн. лв. Според Жени Начева обаче е нормално да има такава такса, защото НАП извършва експертна дейност, благодарение на която всяка година се увеличава събираемостта на здравните вноски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",