Компенсират 190 фирми с пари от квотите за мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725687 www.24chasa.bg
Лъчезар Борисов

190 големи фирми ще могат да кандидатстват за финансова помощ в размер на 25% от парите от продадените квоти въглеродни емисии.

Кабинетът прие допълнение към Закона за ограничаване изменението на климата и го изпраща в парламента. Но помощта ще влезе в сила след нотификация от ЕК.

Според правителството така се създава правна рамка за въвеждане на механизъм за подпомагане на предприятията от индустриалните отрасли и подотрасли, изложени на значителен риск от “изтичане на въглерод”.

Тоест имат се предвид индиректните разходи на голямата индустрия при плащане на парниковите газове в крайните цени на тока.

Схемата за държавна помощ ще се реализира чрез издаването на наредба от министъра на икономиката.

За целта ще бъдат използвани до 25% от приходите, генерирани от продажбата чрез търг на квоти емисии на парникови газове. Ако промените бъдат нотифицирани от ЕК, около 190 големи предприятия ще могат да кандидатстват за финансова помощ.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира за “24 часа”, че само България няма такава схема за компенсация и че имало пълен консенсус за помощта между работодатели и синдикати. ЕК пък задължавал в директива държавите да предприемат мерки за енергоинтензивните индустрии, за да ги задържат да не мигрират в трети страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Две положителни проби на африканска чума по диви свине са регистрирани в Кюстендилско. Случаите са от селата Четирци и Страдалово. В четвъртък местните ловци са убили няколко диви свине, чиито проби потвърдили заболяването. Отстрелът в района е преустановен. Ще бъде свикана извънредна епизоотична комисия, късния следобед днес.

Най-новата коронована звезда на силиконовия конкурс "Мис Плеймет" Михаела Тодорова се отърка в най-новия политик в държавата. Красавицата и Слави Трифонов се събраха в шоуто на Дългия, а Михаела отиде на крака при Трифонов с короната си от конкурса. Силиконовата блондинка награби Дългия още на вратата за обща снимка,

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,