Компенсират 190 фирми с пари от квотите за мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725687 www.24chasa.bg
Лъчезар Борисов

190 големи фирми ще могат да кандидатстват за финансова помощ в размер на 25% от парите от продадените квоти въглеродни емисии.

Кабинетът прие допълнение към Закона за ограничаване изменението на климата и го изпраща в парламента. Но помощта ще влезе в сила след нотификация от ЕК.

Според правителството така се създава правна рамка за въвеждане на механизъм за подпомагане на предприятията от индустриалните отрасли и подотрасли, изложени на значителен риск от “изтичане на въглерод”.

Тоест имат се предвид индиректните разходи на голямата индустрия при плащане на парниковите газове в крайните цени на тока.

Схемата за държавна помощ ще се реализира чрез издаването на наредба от министъра на икономиката.

За целта ще бъдат използвани до 25% от приходите, генерирани от продажбата чрез търг на квоти емисии на парникови газове. Ако промените бъдат нотифицирани от ЕК, около 190 големи предприятия ще могат да кандидатстват за финансова помощ.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира за “24 часа”, че само България няма такава схема за компенсация и че имало пълен консенсус за помощта между работодатели и синдикати. ЕК пък задължавал в директива държавите да предприемат мерки за енергоинтензивните индустрии, за да ги задържат да не мигрират в трети страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да