27 магистрати не са обявили влогове и имущество в чужбина, Гешев няма нищо зад граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725710 www.24chasa.bg
Главният прокурор Сотир Цацаров. Зад него е шефът на ДАНС Димитър Георгиев

Други 11 души от законодателната и изпълнителната власт също не декларирали какво притежават зад граница. НАП ги проверява

  

27 съдии, прокурори и следователи не са обявили притежавани доходи и имущество в чужбина. Това стана ясно от съобщение на прокуратурата по повод компромат срещу кандидата за главен прокурор, пуснат по-рано днес. За Иван Гешев  обаче проверката е показала, че няма банкови сметки и друго недекларирано имущество.

 27-те магистрати и още 11 души от  законодателната и изпълнителната власт не са декларирали имущество в чужбина, заради което в момента са проверявани от НАП.

На 13 май главният прокурор Сотир Цацаров поискал от шефа на ДАНС цялата информация относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от хора, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях, става ясно от съобщението на прокуратурата.

На 19 юли 2019 г. шефът на ДАНС му изпратил справката. В нея било посочено, че общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност в чужбина. Както и участие в търговски дружества зад граница, включително в офшорни компании, които не са декларирани пред КПКОНПИ.

На 15 август шефът на ДАНС изпратил още една справка. Тя се отнасяла за магистратите, които имат банкови сметки и недвижими имоти в чужбина, но не са ги обявили пред Инспектората на ВСС. Те били общо 27 съдии, прокурори и следователи.

Затова по разпореждане на главния прокурор  НАП започнала данъчни проверки на общо 38 души, заемащи публични длъжности в законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати, казаха от прокуратурата.

При данъчните проверки трябва да се установи размерът на финансовите средства във влоговете в чужбина, произхода на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията на лицето за деклариране и заплащане на данъци, уточниха от прокуратурата.