Зукърбърг: Ако САЩ не одобри - "Фейсбук" ще се откаже от проекта за криптовалута Либра

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725714 www.24chasa.bg
Марк Зукърбърг СНИМКА: РОЙТЕРС

"Фейсбук" (Facebook) е против по-нататъшното продължаване на проекта Либра, ако новата криптовалута не получи одобрението на американските регулаторни органи и че водещата социална медия би излязла от Асоциацията "Либра" в случай, че другите нейни членове решат да пуснат дигиталната валута преди САЩ да подкрепи подобен ход.

Това заяви създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, но в същото време изтъкна, че се надява да не стане така, информира БНР.

Изказвайки се пред Комисията за финансови услуги на Конгреса на САЩ, Зукърбърг добави, че неговият екип е в контакт с над 30 регулаторни органи по целия свят във връзка с проекта Либра и обеща да предостави по-късно на Конгреса пълният списък на контактуващите по този въпрос регулатори.

Самият Марк Зукърбърг обаче сякаш не успя да адресира пред американския конгрес проблемите, свързани с прането на пари по отношението на криптовалутата Либра.

Той повтори, че компанията, която ръководи, е "ангажирана да получи всички одобрения преди пускането на Либра в САЩ и във всяка една друга държава".

На въпрос защо проектът "Либра" е бил изоставен от редица "стабилни партньори", Зукърбърг заяви, че би било по-добре този въпрос да се зададе на потенциалните партньори. Според него тези компании преразглеждат тяхното участие, тъй като проектът е "рисков" и е подложен на "голям контрол".

Зукърбърг се опита и донякъде се провали в опитите да облекчи опасенията на конгресмените по въпроса с изпирането на пари, след като те определиха новата дигитална валута като "перфектно средство за пране на пари". Един от конгресмените отбеляза, че не е възможно да има силна система против прането на пари и в същото време анонимни собственици на финансови портфейли с Либра, на което Зукърбърг отговори, че Либра ще прилага "същите стандарти" срещу прането на пари, както всяка друга "система от световна класа".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни