Анонимни опитаха да взривят избора на главен прокурор с лош фалшификат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725747 www.24chasa.bg
Висшият съдебен съвет ще гласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври.

Това се случи часове преди гласуването във ВСС

Сайтът “Актуално” намери в пощата си “документи” за едни 4,2 милиона франка на Иван Гешев в Швейцария и Монако.

“Медиапул” се позова на “Актуално”. После поправи “новината” с въпроси откъде “24 часа” е разбрал, че подписът на зам. главния прокурор Сарафов е преправен - не се виждал

Иван Гешев имал още през 2015 г. едни 4,2 милиона франка в банки в Швейцария и Монако. Прокуратурата поискала от ДАНС да провери дали това е така.

Това е накратко “новината”, която в 15,57 ч разпространи сайтът “Актуално” с въпроса “Пере ли пари Иван Гешев...”. Час по-късно “Медиапул” публикува “документите” - писма между ДАНС и прокуратурата, позовавайки се на “Актуално”.

“24 часа” потърси както източници от ДАНС и прокуратурата, така и колегите от “Актуално” - собственика Кирил Апостолов и главния редактор Ивайло Ачев, автор на публикацията.

Върховната касационна прокуратура обяви по-късно официално, че никога с ДАНС не са разменяни подобни писма, а зам. главният прокурор Борислав Сарафов категорично отрича да е получавал и изпълнявал такава задача.

“Медиапул” поправи дописката за милионите на Гешев в Швейцария и Монако, допълвайки я с официалната позиция на прокуратурата. Сайтът, който очевидно чете “24 часа”, се усъмни в бързата реакция на най-големия новинарски сайт.

Колегите от “Медиапул” се питаха откъде сме разбрали, че става дума за фалшификат и защо сме го обявили по-рано от официалното съобщение, както и как така сме разбрали, че подписът на Сарафов е фалшифициран, след като той не се виждал върху “документите”.

В първата си публикация на сайта “24 часа” цитира източници от ДАНС. По-късно от Върховната касационна прокуратура потвърдиха, че “документите” са пристигнали със заличени подписи. Затова се извиняваме, че се предоверихме на източника ни в ДАНС, но очевидно той вече е бил запознат с позицията на заместника на Сотир Цацаров - Борислав Сарафов, който в официалното съобщение на прокуратурата заявява, че “никога и по никакъв повод не е изпращал, респективно получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него”.

Още веднъж “24 часа” се извинява, но за сайта беше важно да потърсим позиция за автентичността на тези документи.

Как започна всичко?

В 15,57 ч сайтът “Актуално” обяви, че на редакционния мейл са получени документи от 2015 г. С тях Главната прокуратура иска от ДАНС проверка на данни, че Гешев има 3 745 586,74 швейцарски франка в банка в кантона Цуг. Първият документ според сайта “Актуално” е подписан от Борислав Сарафов, който в момента е шеф на българското следствие. Вторият документ бил отговорът от ДАНС, в който българската агенция за национална сигурност потвърждава че Гешев има безименни номерирани банкови сметки не само в Швейцария, но и в Монако. Единственият кандидат за главен прокурор, който днес ще бъде гласуван от ВСС, имал връзка със сметките си в мобилния телефон, по който нареждал трансакциите.

Точно час по-късно - в 16,58, сайтът “Медиапул” публикува същия материал, цитирайки “Актуално”. Прокуратурата пусна и официална позиция, че след публикацията в “Актуално” веднага е разпоредена проверка от главния прокурор. Установено е, че няма писма, създавани и изпращани от ДАНС до Борислав Сарафов, а писмо, чийто номер е цитиран също, касае преписка по жалба срещу решение на Апелативния съд - Велико Търново, който по никакъв начин не е свързан с Иван Гешев.

След съобщението на прокуратурата сайтът “Медиапул” промени първоначалната си дописка, като започна с това, че прокуратурата е обявила документите за фалшиви.

Ивайло Ачев, главен редактор на сайта “Актуално”, обясни за “24 часа”, че получили “документите” от анонимен имейл, усъмнили се в достоверността им и затова ги пратили на прокуратурата, но след като не получили бързо отговор, решили да ги публикуват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!