Американският знак към Цацаров и Гешев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725759 www.24chasa.bg
Съветникът на президента Тръмп Тим Морисън (в средата) след срещата с главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и шефовете на спецслужби

Българската прокуратура и специални служби имат добри професионални връзки с американските си колеги по принцип. Визитата от миналата седмица безспорно е подкрепа от американската “дълбока държава”

Дни преди избора на главен прокурор, Сотир Цацаров, Иван Гешев и тримата шефове на най-важните спецслужби в България заминаха в САЩ. След завръщането те съобщиха лаконично за видяното там, а медии според пристрастията описаха повече от впечатляващата визита зад океана.

Според “Дневник” Цацаров е взел Гешев на първото си официално посещение в САЩ. Той обикновено ходел в Русия, Казахстан или Виетнам. “Фрогнюз” пише, че българските прокурори и разузнавачи поискали сделка с американците. Нашите обещават да громят руските шпиони в България, а срещу това американците ще потупат по рамото Гешев за главен прокурор, а Цацаров - за шеф на КПКОНПИ.

Друга версия е, че янките са привикали петимата, за да им разкажат нашите всичко, което знаят за приказно разбогателите Пеевски и Доган. Да кажат също за едни банкови сметки в Дубай, както и да дадат списък “с 40-те разбойници.”

Това се съобщава от медии, които са повече от критични към българската прокуратура.

Единствено безспорно нещо е, че действащият главен прокурор и единственият кандидат за нов не са нежелани от Вашингтон. Разбира се, има много интересни обстоятелства около визитата.

Например това, че поканата за визитата на Цацаров, Гешев и тримата шефове на спецслужби - Димитър Георгиев на ДАНС, на резузнаването - Атанас Атанасов, и Велко Атанасов на “Военна информация” , била изпратена директно от САЩ. Затова и посолството в София не било включено в организацията. От официалното съобщение на прокуратурата стана ясно, че основна тема на разговорите е било сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност.

Разбираемо е предвид срещите - във ФБР и в Съвета за национална сигурност в Белия дом, повече официална информация да няма.

Именно в сферите, които са били дискутирани,

прокуратурата

под

ръководството

на Цацаров

показа, че

ще хвърли

усилия

и няма да си затваря очите.

Достатъчно е само да се напомни за едно от мегаразследванията във връзка с тероризма, а именно за финансирането на терористични организации по системата “Хавала”. Впрочем делото вече е внесено в специализирания съд.

Затова и съвсем логично главният прокурор, заместникът му и шефовете на служби са били поканени на продължителен разговор и със саветника за Европа и Русия на президента Доналд Тръмп - Тим Морисън. Подобна среща безспорно е подкрепа за кандидата за главен прокурор, дни преди избора му и организираните протести от “Правосъдие за всеки”.

Фактът, че ги приемат в Белия дом от съветник Морисън очевидно означава подкрепа.

Защото можеха да се видят в някоя канцелария на Държавния департамент или ФБР и от това срещата нямаше да е по-малко ефективна, дори да е била, за да им се карат, както твърди близкият до Цветан Василев сайт “Фрогнюз”.

Срещата в Белия дом е знак за политическа подкрепа на действията на прокуратурата предвид предстоящия избор, а не просто висока оценка за борбата с тероризма, контрабандата, трафика на наркотици, шпионажа.

Защото една друга американска служба - ДЕА, която е за борба с наркотрафика, никога не е спестявала съвсем явните си похвали към България. През март и.д. ръководител на управлението за борба с наркотиците Утъм Дилън директно каза, че България е един от най-успешните им партньори. Тоест на професионално равнище връзките са добри и дейността се оценява.

Но в случая бе важен политическият знак с тайминга на тази среща. Защо е било заобиколено посолството, остава неясна особеност на американската “дълбока държава”. Защото

знакът се дава

именно от

представители

на американския

истаблишмънт,

който не е пряко свързан с администрацията на Доналд Тръмп. А от онези лица, които формират политиката на Вашингтон изобщо и които не се променят при всяка смяна на обитателя на Овалния кабинет.

Основният акцент на разговорите на Цацаров и Гешев в САЩ е бил поставен върху националната сигурност, се разбра още от съобщението на прокуратурата.

Макар и непотвърдено официално, но тема по време на разговорите е било разследването “Русофили”. То е от септември т.г. и е срещу Александър Малинов, председател на сдружение “Русофили”. Разследващите установиха, че срещу заплащане той изпълнявал различни услуги, възложени му от бившия генерал от КГБ Николай Решетников, който се сдоби и със забрана да влиза в нашата страна, а и от руския олигарх Константин Малофеев.

Тоест дори да приемем, че Тръмп е агент на Владимир Владимирович, това пътуване не е подкрепа от негова страна, а от тези, които разследват връзките на Тръмп с Кремъл.

Критиците на главния прокурор заподозряха конспирация дори и в това, че първата информация за посещението беше оповестена на третия ден.

В това също обаче няма нищо загадъчно, макар че е в реда на нещата тайните служби да са малко загадъчни. Първия ден делегацията е пътувала, а на втория са били част от официалните срещи.

Логично е информация да има едва след като те приключат, най-малкото от коректност и уважение към домакините. Все пак не върви да се съобщава за срещи, които тепърва предстои да се проведат. Всъщност посещението на Гешев в САЩ беше второ само в рамките на шест месеца.

През март той имаше разговори отново във ФБР. И тогава се появиха хора, които изтълкуваха визитата не като знак за подкрепа, а че уж бил викан, за да му се карат, че не се справял с борбата с корупцията. Подобни мнения се появиха най-вече в сайтове, за които се знае, че са близки до банкера Цветан Василев, задочно подсъдим по делото КТБ.

Дори да е така, това сочи, че приемат легитимните български институции, а не се опитват да ги игнорират.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Два кораба заседнаха в река Дунав край Белене. Причината е ниското ниво на водата. Първо засяда украински тласкач, чийто капитан не се е съобразил с указанията за дълбочина. Той бил отстранен, но на негово място е попаднал друг румънски плавателен съд. Нивото на река Дунав в целия участък е ниско, а прогнозите засега не са благоприятни

Милионите ти аз не щА, филър слагам си сама, пее габровката Симона Борисова Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино

Учителка удряла ученик, защото пишел бавно. 9-годишното момче учи във видинското училище "Любен Каравелов". Майка му разказва, че в средата на миналата седмица получава обаждане от учителката. "Учителката ми се обади и каза, че детето пише бавно и му се е скарала. След това детето я вбесило и тя го нашамарила", разказва Магдалена Каменова