Сигнал до прокуратурата и ЦИК за неправомерен достъп до бюлетините в Смолян внесе „Новото време“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725769 www.24chasa.bg
Филип Топов, Кирил Хаджихристев, Димитър Марев

Местната коалиция „Новото време“ подаде сигнал до ЦИК и Районната прокуратура, че има неправомерен достъп до помещението, в което се съхраняват бюлетините в Смолян. Това съобщи на извънреден брифинг днес кандидатът за кмет на общината Кирил Хаджихристев.

Сигналът е, че в помещението е имало неправомерен достъп само от председателя на Общинската избирателна комисия Симеон Велинов – член на управляващата партия. Хаджихристев обясни, че бюлетините, които са докарани в събота, се съхраняват в помещение указано със заповед на вр. и. д. кмет на общината Мариана Цекова в общинската администрация. Те се охраняват от системата на СОТ и физическа охрана на полицай.

Кандидатът за кмет, съвместно с адвокатите Филип Топов и Димитър Марев, кандидати за общински съветници направили проверка на място, за да видят лично състоянието на лепенките на помещението. Установява се, че в преддверието пред помещението няма осветителни тела и няма условия физическата охрана да изпълнява пряко охраната, тъй като няма стол и е тъмно.

От проведените разговори с председателя на ОИК от Новото време установяват, че към 18 часа на 21 октомври председателят на ОИК – Смолян е получил сигнал, че има проблем с датчици на СОТ системата в помещението. На следващия ден, около 10 часа на 22.10.19 г., Велинов и Златко Карамучев – член на ОИК, отлепили лепенките на вратата, на която са подписите на всички членове на ОИК и влезли вътре за 5-6 минути.

Според Хаджихристев, има сериозно съмнение за манипулация на вота, предвид липсата на отговори на въпросите: „По какъв начин и къде е отразено, че има технически проблем с поставената СОТ система в помещението? Защо това не е заявено писмено? Защо само председателят на ОИК с един от членовете е присъствал при отваряне на помещение и е нарушил лепенките поставени с подписите на всички членове на ОИК? Уведомен ли е вр. и. д. кметът на общината, който отговаря за съхранението на изборните книжа, че има технически проблем по линия на СОТ в изборното помещение? Ако е уведомен, какво е направил, за да създаде организация за съхранение на бюлетините?“, попита Хаджихристев.

„Има много грубо нарушение по отношение на получаването, опазването и съхраняването на изборните книжа. Велинов еднолично е отворил това помещение, независимо какъв е поводът. До момента липсва протокол за неговото отваряне и затваряне, разбрахме, че тепърва ще се изготвя такъв. Вътре са направили обследване, но не е ясен какъв е резултатът, какво са констатирали влезлите вътре лицата, какво е констатирал техническия специалист относно нарушението на датчици.

Притеснително е и друго – остават само два дни за реакция до изборите. Факт е, че са допуснати фрапантни нарушения. Председателят на ОИК не може сам да отлепя лепенки, факт е, че няма протокол за това обследване, което създава съмнения за някаква манипулация“, каза Филип Топов.

Димитър Марев поиска да бъде извършена проверка и ревизия на книжата заедно с медиите. "Много е любопитен фактът дали това е самостоятелно действие от страна на Велинов, или действително е получен сигнал и той е инструктиран да направи това нещо. Поръчителят, ако има такъв, също би следвало да понесе някаква отговорност. Апелирам за публичност и прозрачност. Недопустимо е такова грубо нарушение – да се обади някой по телефона и то не органът на охраната – общината, а органът, който извършва изборите, да влиза вътре в помещението. Едва утре, когато започне подготовката на изборните чували, е разрешено отварянето на помещението от всички членове на ОИК. Остава въпросът за престъпна небрежност и пълно безхаберие. Ако няма нередност, естествено ще поднесем нашите извинения. Но в такъв случай остава въпроса за престъпна небрежност и пълно безхаберие “, каза адв. Димитър Марев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",