В Павликени искат наказание за забравената в скенер пациентка, но казват, че без болницата са обречени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725808 www.24chasa.bg
Лаборантката Камелия Кръстева Снимки: Авторката

12 от 45 лекари са пенсионери

Лаборантката, оставила болна жена 6 часа в скенер: Случи се инцидент, съжалявам

“Случи се инцидент, съжалявам. Извиних се на пациентката многократно. Аз работех на два кабинета едновременно и се получи тази грешка.

След изследването на жената ме посрещна другият пациент, който идва за снимка на бял дроб, и аз се щурнах да правя графията. Така остана пациентката в скенера. Но

тя може да

слезе, не е

вързана и не е

била заключена

Тази врата, която е към болницата, има топка, с която всеки може да си отвори отвътре. Да, била е вдигната, но на метър и половина от земята. Не знам какво повече да кажа, извинявах се, извинявах се и пак мога да го направя!”

Това каза пред “24 часа” рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева, която забрави 6 часа в болничния скенер в Павликени възрастна пациентка. Медици и близки на 70-годишната Асенка Христова я търсиха до тъмно и дори я обявиха за издирване от полицията.

След кошмара жената бе изписана и вече се лекува в столична белодробна болница. Виновната рентгенова лаборантка бе изпратена в отпуск, но от понеделник отново е на работа. 

Камелия работи като рентгенов лаборант от 13 г. Преди да се завърне в болницата в родния си град, е работила в клиника по ортопедия и травматология в Плевен, където работата била още по-динамична, но не е допускала грешки.

“Това ми е за първи път”, твърди Камелия. И допълва, че и пациентите създават напрежение, защото потокът е голям, а никой не иска да чака. Тя е съгласна с наказанието, което може да ѝ се наложи по закон. В болницата е започнала процедура за нейното дисциплинарно уволнение, но тъй като е диабетичка, вероятно няма да се стигне дотам.

“Законът я пази”, обясни управителката на лечебницата д-р Ренета Кръстева. Тя

не приема

думите на

Камелия, че

сама е

обслужвала

два кабинета,

защото на 7 октомври по график в рентгеновото отделение е имало двама лаборанти и двама лекари.

“Тук ние сме екип и за всички е много обидно, да не говорим за стреса и напрежението върху всички колеги заради един човек”, допълва д-р Кръстева.

След абсурдния случай в общинската болница влязоха на проверка РЗОК и здравната инспекция, но управителката все още няма протоколи за констатациите.

“В алгоритъма на клиничната пътека всичко е изпълнено. Пациентката е изпратена на компютърния томограф за доуточняване на диагнозата. Държим всичко за нашите пациенти да е направено, преди да ги пренасочим към друго специализирано здравно заведение”, обяснява д-р Кръстева.

Случаят на Асенка Христова е тема на обсъждане в Павликени. Хората са категорични, че виновната трябва да понесе наказание, но и се страхуват да не закрият болницата. В пенсионерския клуб “Романтика”, докато разгръщат дневната преса, коментират, че без лечебница са загубени, защото са останали възрастни, с малки пенсии и да търсят помощ в големите градове, за тях е непосилно. 

“Вижте, болницата я държат по политически причини, защото хората са бедни и няма как да я закрият. В Унгария - 10-милионна държава, има 160 болници. В Чехия - 200 болници, а нашите общински ги държат, защото къде да отидат хората за помощ”, авторитетно подема Цветан Пенчев. Той също е лежал в местното интензивно заради високо кръвно.

“Хубаво, санираха я, колкото могат - помагат, но лекарите са много възрастни. А те не са вечни и какво ще правят след това? Кой млад ще дойде, те искат европейски заплати”, разсъждава пенсионерът.

“Ами трябва да вземат, докторите цял живот учат”, срязва го Татяна Христова, управителката на клуба. “Аз пък съм много доволна. Покойната ми майка беше с инсулт, не трябваше да се придвижва. Д-р Кръстев - неврологът, лекува и мен, и майка ми тогава, голям специалист. Така че

болницата трябва

да съществува,

защото обслужва и община Сухиндол. Градът ни без нея не може, пък и хората от селата не могат да се транспортират такива тежки пациенти, а медиците помагат, майка ми я върнаха два пъти от онзи свят”, разказва Таня.

На входа на напълно обновената сграда на болницата в Павликени срещам мъж с абокат на ръката - знак, че е пациент. Митко Митов втори ден е на лечение в неврологията, с възпален нерв.

“Не можех да ходя, а ето за един ден вече съм навън. Условията са идеални и докторите са внимателни. Всичко е на ниво”, казва той, докато се е запътил към вкъщи да си вземе очилата.

За разлика от разрухата в повечето малки болници тук има телевизор и хладилник във всяка стая. Набавена е нова апаратура, а анестезиологът д-р Ципоров казва, че колегите му от Плевен даже им завиждат за новите генерации медикаменти, които прилагат. 

“Защото нямаме право на грешка тук”, казва лекарят. Проблемът е точно в недостига на млади лекари и медицински сестри. “Аз ще направя 60 г. и сигурно това е средната възраст, всички сме с някакво заболяване. Най-младият колега е на 46 г., а имаме медицинска сестра и на 69 г., която работи”, обяснява анестезиологът.

В Павликени медици на преклонна възраст помагат на болните.

Нефрологът

доц. Николов и

неврологът

Никола Христов

са на по 83-84 г.

12 от 45 лекари са пенсионери. Интерес от млади специалисти няма. И проблемът не е в ниско заплащане. За последните 8 г. с подкрепата и на общината болницата е стопила дълговете от 760 хил. лв. и е стабилизирана финансово.

Заплатата на сестрите достига 1100 лв., средното брутно възнаграждение на лекарите е 1350 лв. Обаче младите медици бягат към големите градове или в чужбина.

“Сега имаме две млади медицински сестри, на които плащахме семестриалните такси за обучение и транспорта до Велико Търново, докато учеха. Това бе от бюджета на болницата, но те имат договор и 6 години трябва да работят тук”, обяснява управителката д-р Кръстева. С лекарите обаче е по-сложно, защото те решавали да специализират в направление, което в малката болница просто няма като специалност.

Оценявайки важността на болницата за хората в Павликени, кандидатите за кметове са я извели като приоритет.

“2017 г. приключи санирането на сградата по проект за 1,167 млн. лв., съфинансирането на общината беше 15%. Сега ще поработим за вътрешни ремонти и модернизиране на санитарни помещения, болничните стаи, апаратура за физиотерапията, ултразвук. Иначе нов рентген си купиха, а общината им закупи скенера”, казва досегашният кмет и кандидат за трети мандат Емануил Манолов от БСП.

Конкурентката му от ГЕРБ Ваня Антонова пък е заложила в програмата за управление, предоставяне на общински напълно обзаведени жилища или пълно поемане на транспортните разходи на лекари в специалностите педиатрия, неврология, белодробни болести, както и физиотерапевт, които са изключително необходими на стационара.