Президентът на ЦАР призова Путин да достави на страната му тежки оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725909 www.24chasa.bg
Владимир Путин и Фостен-Арканж Туадера СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на Централноафриканската република Фостен-Арканж Туадера призова своя руски колега Владимир Путин да увеличи руската военна помощ за ЦАР, най-вече чрез доставката на по-тежки оръжия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Русия оказва голяма помощ на Централноафриканската република", увери Туадера на среща с Путин в кулоарите на срещата Русия-Африка в руския черноморски курорт Сочи.

Русия обучава централноафрикански военни и жандармеристи и помага на ЦАР да модернизира въоръжените си сили. Неотдавна Москва извърши втора доставка с оръжия за ЦАР, която според президента Туадера покрива "всички нужди от стрелкови оръжия". "Но за създаването на ефикасни сили са необходими по-тежки оръжия", подчерта той, като изрази надежда, че руските партньори ще доставят и бойна техника, миномети и други видове артилерия.

От началото на гражданската война в ЦАР през 2013 г. на страната е наложено пълно ембарго за доставка на оръжия, макар че през 2017 г. ООН разреши на Русия и Франция да извършат няколко доставки за екипиране на части от централноафриканската армия. На 14 септември ембаргото беше облекчено, като Съветът за сигурност гласува да се разреши доставката на оръжия с калибър по-малък от 14,5 мм.

Туадера подчерта, че в ЦАР действат въоръжени групи, които получават тежки оръжия незаконно, заобикаляйки ембаргото. "Затова не можем да си върнем контрола над цялата територия на страната", заяви той, призовавайки Русия да се намеси за отмяна на наложеното от ООН ембарго.

На 6 февруари 2019 г. централноафриканското правителство и 14 въоръжени групи подписаха мирно споразумение за прекратяване на боевете. Общо тези групи контролират 70 на сто от територията на страната.

Русия ще подкрепи усилията на правителството на ЦАР за стабилизиране на ситуацията в страната, заяви Путин на срещата с Туадера, предаде ТАСС.

"Приветстваме вашия стремеж за развиване на сътрудничеството с Русия в различни сфери", подчерта руският президент. Той изрази разбиране и към сложността на задачата по преодоляване на последствията от продължителната военна и социалноикономическа криза в ЦАР и подчерта, че Москва има намерение да укрепва взаимноизгодните търговско-икономически и хуманитарни връзки между двете страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко