Прокуратурата проверява сигнал за влизане в помещението с бюлетини в Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/7726396 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Районна прокуратура в Смолян е започнала проверка по два сигнала, които касаят влизане в помещение на Общинската избирателна комисия, където се съхраняват бюлетините за предстоящите местни избори, предаде "ДарикНюз".

"Сигналите са постъпили от политическа партия и местна коалиция и вече се проверяват", потвърди районният прокурор Димитър Стратиев. В един от сигналите се твърди, че член на ОИК е повикан на 22 октомври за повторно запечатване на помещението, при което се установява, че липсват предходно поставените хартиени ленти.

„Липсата на лентите за запечатване на помещението повдига много съмнения и притеснения относно начина и сигурността на съхранение на бюлетините и въпроси, свързани с лицата имащи достъп до тях“, допълват от щаба на политическата партия, подала сигнала.

От местната коалиция коментират, че при въпросното отваряне и влизане в помещението не са спазени изискванията и има грубо нарушение на правилата. При проверка от страна на техни представители е установено, че до 22 октомври пред помещението не е била осигурена и физическа охрана.

Председателят на ОИК Симеон Велинов потвърди пред Дарик, че на 22 октомври е отворил помещението и е влязъл заедно с друг член на комисията, за да се осъществи проверка на датчиците на СОТ-а.

Той разказа още, че получил обаждане от полицията и му казали, че трябва да проверят дали всичко е наред в помещението, тъй като предходния ден датчиците на СОТ-а са правили проблем.Велинов допълва още, че заедно с представител на полицията и друг член на ОИК са отворили, за да се направи проверката на датчиците.

Проверката е продължила около 5 минути и се е установило, че няма проблеми, по думите на председателя. Той твърди, че след това е затворил помещението и е поставил отново лентите за запечатване на помещението.

„Вече полицията трябва да работи по случая, който ще се провери в кратък порядък“, добави Димитър Стратиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266