Цацаров: Изборът на Лозан Панов не беше във ВСС, а в други две сгради

https://www.24chasa.bg/novini/article/7727677 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров СНИМКА: Архив

 

Ще подкрепя Иван Гешев не защото очаквам от него благодарност, а защото знам, че той работи и какво му е отношението към колегите. Това заяви Сотир Цацаров по време на обсъждането на кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Той уточни, че е нямал никакво намерение да се изказва предварително, няма и написан текст, но бил провокиран от изказването на Лозан Панов. Преди него шефът на ВКС прочете от написан текст защо няма да гласува за Гешев.

"Бях 20 години съдия и в душата си съм още съдия. Знам какви трудности ми костваше навлизането в прокуратурата", заяви главният прокурор.

Той припомни каква е била процедурата по време на избора на шефа на ВКС и каква е била по времето на Георги Чолаков. "Когато избирахме кандидата за ВКС, правихме ли този детайлен преглед на неговите професионални качества? Задавахме ли въпросите "Кой?" и "Как го е предложил", за да може сега с тази смелост да задава тези въпроси. Колегата Панов разчита на времето", каза главният прокурор.

"Преди в тази зала познавах всички, после останахме само двамата с Георги Колев. След време ще си изляза и аз, и тогава никой няма да помни какво се е случило". Това каза Цацаров по повод на процедурата по избор на шеф на ВКС, която се проведе от предишния Висш съдебен съвет.

Той се спря и на делото "Иванчева", което бе споменато многократно по време на изслушването на Гешев. "Опитите Иванчева да бъде превърната в символ на една партия не успяха. Но Лозан Панов трябва да се срамува, когато пред ВСС протече митинг в защита на председателя Лозан Панов и подсъдимата Иванчева", заяви Сотир Цацаров.

"Длъжен съм да кажа каквото мисля", добави той.

Цацаров се спря и на протестите днес в София. "Тези протести имат две категории участници. Едните протестират по лично убеждение, никой не може да ги накара да харесат Гешев, както никой не може да ме накара да харесам Панов", каза главният прокурор.

"Зад другата част от тези протести има гнусна политическа игра. Лидерът на тази партия е фиксиран в институцията "Прокуратура", защото се провали във всички начинания, които му бяха възложени от България и чужбина. Той не може да си го прости. Ако главният прокурор се казваше Христо Иванов, Лозан Панов или Христо Бойкикев, нямаше и дума да чуете за реформи. Затова вярвам, че Гешев е доброто решение и ще подкрепя с чиста съвест", заключи Цацаров.

Вижте обсъждането на живо тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни