Гешев след 10-часовия маратон във ВСС: Чувствам се уморен (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7727908 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров, Даниела Машева, Боян Магдалинчев, Иван Гешев и Данаил Кирилов СНИМКИ И ВИДЕО: Десислава Кулелиева

Избраният за главен прокурор Иван Гешев определи състоянието си след 10-часовия маратон във Висшия съдебен съвет като "уморен". Той даде първата си пресконференция като главен прокурор. Преди минути с 20 на 4 гласа Висшият съдебен съвет го избра след повече от десет часа дебати. През това време София бе блокирана от протести "за" и "против" избора му.

"Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят, нито тези, които не ме подкрепят, за мен единствената ограничителна линия е спазването на закона", каза Гешев.

Той отказа да коментира въпроса за екипа, тъй като все още няма указ на президента за неговото назначаване. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че незабавно още утре ще бъде изпратено решението на президента Румен Радев, който да издаде указ. Държавният глава няма обаче срок, в който трябва да подпише или да върне кандидатурата. Членът на прокурорската колегия Даниела Машева обяви, че при връщане на кандидатурата те отново ще подкрепят Иван Гешев.

Самият Гешев също така благодари на члена на ВСС Красимир Шекерджиев, който подробно обясни, защо няма да гласува за него. Основният аргумент на Шекерджиев беше, че няма да е обединител, а ще води постоянни битки.

Гешев след 10-часовия маратон във ВСС: Чувствам се уморен  (Видео)

"Ще се постарая да го опровергая. Не уважавам обаче мнението на един друг съдия, който прочете една реч без да си вдигне главата от листовете. Това означаваше, че той беше предварително подготвен и за него изслушването нямаше никакво значение", каза Гешев по адрес на Лозан Панов. Той си беше подготвил писмено изложение защо ще гласува против Гешев.

Гешев след 10-часовия маратон във ВСС: Чувствам се уморен  (Видео)