Световният технологичен гигант Mitsubishi Electric оборудва модерна лаборатория в ТУ-Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7728992 www.24chasa.bg

С последна дума на технологиите в областта на програмируемите логически контролери е оборудвана най-новата лаборатория в Технически университет – Варна „Индустриални автоматизирани системи“, благодарение на щедрото дарителство от страна на Mitsubishi Electric. Компанията дари на ТУ – Варна пет пълни комплекта контролери с необходимото оборудване към тях, панели, управление на задвижване, сервоуправление и т.н. Цената един комплект е 5 хил. лв., общо дарението възлиза на 25 хиляди лева.

На откриването присъстваха регионалният директор продажби на Mitsubishi Electric за Централна и Източна Европа – Марчин Ячевски, инж. Петър Христов – ръководител проекти във фирма „PM Electrical“ – представител за България. От името на академичното ръководство на ТУ-Варна лично ректорът – проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, благодари за дарението и връчи почетен знак - бронзова статуетка „Криле на науката“, на г-н Ячевски. „В нашите дни на дигитална революция без съмнение автоматизираните системи, роботите завладяват бита и индустрията напълно. Новата лаборатория ще ни даде още по-добри възможности да обучаваме пълноценно студенти и докторанти в тази несъмнено водеща област в развитието на технологиите. Ние разчитаме и на бъдещо сътрудничество с Mitsubishi Electric в образователни и научни проекти.“ – подчерта в обръщението си професор Вълчев.

Гостът от Полша прие от ректора символичния жест с благодарност и с обещанието партньорството да се развива в бъдеще. „Това е само началото. Ние сме силно ориентирани към образованието и работим много с университетите в различни държави и съм сигурен, че съвсем скоро ще дойдем с ново предложение - висок клас последни модели системи като решения за индустрия 4.0 или корпоративни системи в роботиката. Уверен съм, че доставяме на Вас и на клиентите си най-новите технологии и ние сме горди от това. Горд съм, че допринасяме за израстването и успеха на нашите партньори, а чрез нашите инвестиции в партньорите ни и споделянето, и ние израстваме. Ние помагаме не само чрез хардуер, но и в цялостното изграждане на системите в машиностроенето. Даваме и ноу хау за машиностроенето, как да построят машините си. Това, което се случи в Полша, е доказателство – много малки компании станаха, благодарение на сътрудничеството си с Mitsubishi Electric, мултимилионни, защото ние не просто продаваме оборудване, но помагаме и да развият продукта си. Това е накратко нашата форма на работа и партньорство.

За гостите на откриването – студенти, преподаватели и бизнес партньори на университета, г-н Ячевски направи много интересна презентация за корпорацията Mitsubishi, основана като корабна компания през 1870 година, за нейната философия и дейността на компаниите в групата от началото до днес.

В новата лаборатория в ТУ - Варна ще се провеждат занятия със студентите от специалности „Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи“ (АИУКС) и „Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи“ (АРУКС) от ОКС „бакалавър“ по дисциплините, свързани с програмируеми логически контролери в 3 курс. „Студентите ще влязат в лабораторията веднага, още от следващата седмица. Това е четвърта специализирана лабораторна база за катедра „Автоматизация на производството“ в ТУ-Варна след лабораторията по мехатроника, лабораторията по управление на технологични процеси и лабораторията по проектиране на системи за автоматизация – оборудвана от Siemens, която е предназначена за обучението в ОКС „магистър“ – уточни доц. д-р инж. Никола Николов, ръководител на катедра АП. – „С това оборудване ще се работи и по дипломни проекти. Има нагласа у представителите на Mitsubishi Electric да разширят това дарение като включат и роботи, които всъщност са тяхната основна дейност, ако всичко тръгне успешно и има добра обратна връзка.

Предисторията на най-новата лаборатория в ТУ-Варна е свързана с инциативата на доц. д-р инж. Веско Узунов от ТУ – Варна и фирма „Каси аутомейшън“ ООД, дистрибутор на Mitsubishi Electric за Варна и региона, да осъществят контакт с националните представители от „PM Electrical“ и с европейското представителство на технологичния гигант. Интересите на университета и на бизнеса съвпадат напълно, защото в момента Mitsubishi търси усилено нови пазари в Европа. Компанията разкрива тази година подобни или идентични учебни лаборатории освен в ТУ-Варна, още в Румъния и в Сърбия. Това носи допълнително и голям потенциал за обмен на студенти, преподаватели и практики по програма „Еразъм+“, включително и за практика и обучения в подразделенията на Mitsubishi Electric в Полша.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански