Световният технологичен гигант Mitsubishi Electric оборудва модерна лаборатория в ТУ-Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7728992 www.24chasa.bg

С последна дума на технологиите в областта на програмируемите логически контролери е оборудвана най-новата лаборатория в Технически университет – Варна „Индустриални автоматизирани системи“, благодарение на щедрото дарителство от страна на Mitsubishi Electric. Компанията дари на ТУ – Варна пет пълни комплекта контролери с необходимото оборудване към тях, панели, управление на задвижване, сервоуправление и т.н. Цената един комплект е 5 хил. лв., общо дарението възлиза на 25 хиляди лева.

На откриването присъстваха регионалният директор продажби на Mitsubishi Electric за Централна и Източна Европа – Марчин Ячевски, инж. Петър Христов – ръководител проекти във фирма „PM Electrical“ – представител за България. От името на академичното ръководство на ТУ-Варна лично ректорът – проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, благодари за дарението и връчи почетен знак - бронзова статуетка „Криле на науката“, на г-н Ячевски. „В нашите дни на дигитална революция без съмнение автоматизираните системи, роботите завладяват бита и индустрията напълно. Новата лаборатория ще ни даде още по-добри възможности да обучаваме пълноценно студенти и докторанти в тази несъмнено водеща област в развитието на технологиите. Ние разчитаме и на бъдещо сътрудничество с Mitsubishi Electric в образователни и научни проекти.“ – подчерта в обръщението си професор Вълчев.

Гостът от Полша прие от ректора символичния жест с благодарност и с обещанието партньорството да се развива в бъдеще. „Това е само началото. Ние сме силно ориентирани към образованието и работим много с университетите в различни държави и съм сигурен, че съвсем скоро ще дойдем с ново предложение - висок клас последни модели системи като решения за индустрия 4.0 или корпоративни системи в роботиката. Уверен съм, че доставяме на Вас и на клиентите си най-новите технологии и ние сме горди от това. Горд съм, че допринасяме за израстването и успеха на нашите партньори, а чрез нашите инвестиции в партньорите ни и споделянето, и ние израстваме. Ние помагаме не само чрез хардуер, но и в цялостното изграждане на системите в машиностроенето. Даваме и ноу хау за машиностроенето, как да построят машините си. Това, което се случи в Полша, е доказателство – много малки компании станаха, благодарение на сътрудничеството си с Mitsubishi Electric, мултимилионни, защото ние не просто продаваме оборудване, но помагаме и да развият продукта си. Това е накратко нашата форма на работа и партньорство.

За гостите на откриването – студенти, преподаватели и бизнес партньори на университета, г-н Ячевски направи много интересна презентация за корпорацията Mitsubishi, основана като корабна компания през 1870 година, за нейната философия и дейността на компаниите в групата от началото до днес.

В новата лаборатория в ТУ - Варна ще се провеждат занятия със студентите от специалности „Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи“ (АИУКС) и „Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи“ (АРУКС) от ОКС „бакалавър“ по дисциплините, свързани с програмируеми логически контролери в 3 курс. „Студентите ще влязат в лабораторията веднага, още от следващата седмица. Това е четвърта специализирана лабораторна база за катедра „Автоматизация на производството“ в ТУ-Варна след лабораторията по мехатроника, лабораторията по управление на технологични процеси и лабораторията по проектиране на системи за автоматизация – оборудвана от Siemens, която е предназначена за обучението в ОКС „магистър“ – уточни доц. д-р инж. Никола Николов, ръководител на катедра АП. – „С това оборудване ще се работи и по дипломни проекти. Има нагласа у представителите на Mitsubishi Electric да разширят това дарение като включат и роботи, които всъщност са тяхната основна дейност, ако всичко тръгне успешно и има добра обратна връзка.

Предисторията на най-новата лаборатория в ТУ-Варна е свързана с инциативата на доц. д-р инж. Веско Узунов от ТУ – Варна и фирма „Каси аутомейшън“ ООД, дистрибутор на Mitsubishi Electric за Варна и региона, да осъществят контакт с националните представители от „PM Electrical“ и с европейското представителство на технологичния гигант. Интересите на университета и на бизнеса съвпадат напълно, защото в момента Mitsubishi търси усилено нови пазари в Европа. Компанията разкрива тази година подобни или идентични учебни лаборатории освен в ТУ-Варна, още в Румъния и в Сърбия. Това носи допълнително и голям потенциал за обмен на студенти, преподаватели и практики по програма „Еразъм+“, включително и за практика и обучения в подразделенията на Mitsubishi Electric в Полша.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо